Žádná chemie a potok na hraní. Hlinsku sázka na biotop zatím vychází

31. červenec 2020 08:35

Hlinsko má zase vlastní plovárnu. Po čtyřiceti letech. Původní zchátralé koupaliště nahradil moderní biotop za 40 milionů korun. A i když je v provozu teprve pár týdnů, našli si tam cestu lidé nejen z Hlinska, ale třeba i Pardubic nebo Hradce Králové.

Před branami koupaliště se začíná tvořit fronta. Vstupenku si zatím koupilo asi 400 lidí, ale plocha biotopu je víc než dva hektary, takže se pořád dá najít klidnější místo. Ve stínu vozí kočárek jedna z maminek. „Máme to do Hlinska kousek, jsme tady už potřetí. Pro rodiny, pro děti je tady neskutečně velké vyžití,“ říká usměvavá blondýnka Hanka.

Děti berou útokem hlavně brouzdaliště a umělý potok. Ten lemují břehy z umělého trávníku a dno pokrývají oblázky. Koupací část měří dohromady 75 metrů, základ je padesátimetrový bazén se šesti drahami a maximální hloubkou skoro tři metry.

„Lidem se nejvíc líbí, že je ta voda bez chloru, bez jakékoli chemie. Jezdí sem i z Pardubic, Hradce Králové, ale i ze vzdálenějších míst kraje,“ popisuje svoji zkušenost strojník a plavčík hlineckého biotopu Michal Moučka. Už se stalo, že museli na bráně čekat. Maximální limit je 700 návštěvníků v jeden okamžik. V nejteplejších dnech se už biotop na hranici dostal.

Původní plovárna byla vyřazená od osmdesátých let a postupně chátrala. Za její proměnu na biotop město zaplatilo 40 milionů korun. Podle hlineckého starosty Miroslava Krčila (BEZPP) měla taková investice smysl. „Ukazuje se, že podobná věc chyběla nejen v Hlinsku, ale v celém regionu. Biotop bude asi největší v celých východních Čechách,“ říká Miroslav Krčil.

Divoké parkování

Ostrý provoz ale také ukázal jeden závažný problém. Parkování. Parkoviště před bránou biotopu má jen asi 30 míst. Auta jsou všude kolem, kde se dá zastavit.

Původní plovárna byla vyřazená od osmdesátých let a postupně chátrala. Za její proměnu na biotop město zaplatilo 40 milionů korun

„My jsme ten problém očekávali. Připravujeme projekt, jak do příští sezóny situaci zlepšit. Parkovat by se mělo v Holetínské ulici a máme vytipované ještě dvě plochy v dochozí vzdálenosti od koupaliště,“ naznačil možné řešení Miroslav Krčil.

Město zároveň počítá s dalším rozšířením biotopu. Měly by tam přibývat atrakce pro děti, hřiště nebo relaxační zóna.

Spustit audio

Související