Začínají Dny dobrovolnictví. Podle ředitelky ústeckého Dobrovolnického centra chuť lidí pomáhat roste

26. duben 2023 14:51

Začínají dny dobrovolnictví – do pátku 28. dubna mohou lidé poznat, v čem dobrovolná práce spočívá.

Dobrovolníci svou společností například zpestřují chvíle pacientům v nemocnicích nebo klientům domovů pro seniory, tráví volný čas s dětmi z chudých rodin nebo zadarmo pomáhají v kulturních institucích.

„Registrujeme zvýšený zájem o dobrovolnictví – lidé mají chuť, možná i po době, kdy byli zavřeni za pandemie covidu doma, dělat něco pro společnost – pro své nejbližší okolí,“ konstatuje ředitelka Dobrovolnického centra v Ústí nad Labem Lenka Vonka Černá.

Dobrovolníci přesto podle ní stále chybí – především v doplňkových a podpůrných službách v nemocnicích. „Stačí, aby tam dobrovolníci za pacienty zašli a popovídali s nimi nebo si s nimi zahráli šachy. Dobrovolníky ale využijí i kulturní instituce, jako jsou třeba knihovny nebo muzea,“ dodává Vonka Černá.

Člověk, který o dobrovolnictví přemýšlí, se může obrátit například právě na ústecké Dobrovolnické centrum – jeho pracovníci mu nabídnou osobní schůzku nebo mini školení. Díky tomu si může ujasnit, v jakém prostředí a jakým způsobem by chtěl jako dobrovolník působit.

autor: Milan Král
Spustit audio