Zachrání vedení Ústeckého kraje bývalou ozdravovnu v Jetřichovicích? Mohlo by v ní vzniknout zařízení pro seniory

26. červen 2018

Ústecký kraj zvažuje koupi bývalé ozdravovny v Jetřichovicích na Děčínsku. Ústečtí krajští zastupitelé ale zatím o budově nerozhodli.

Odkoupení budovy od soukromého vlastníka a její záchranu požaduje obec Jetřichovice i lidé, kteří se podepsali pod petici. Bývalá dětská ozdravovna nemá v současné době využití, v budoucnu by ale mohla sloužit seniorům.

Do dnešního rána zemřelo za tři a tři čtvrtě roku 47 lidí. Narodily se tři děti. Jedno se odstěhovalo, dvě zůstali. Když to takhle půjde dál, při průměrném věku 57 let, co tu teď máme, tak jsem jednoduchým výpočtem zjistil, že za 15 let máme z Jetřichovic jen nějaký typ rekreačního skanzenu,“ uvedl na jednání krajských zastupitelů nezávislý starosta Jetřichovic na Děčínsku Marek Kny.

Budova bývalé ozdravovny by mohla podle něj sloužit seniorům a pomohla by zároveň s rozvojem obce.

„Obec Jetřichovice je připravena – koupili jsme dva bytové domy, budeme je opravovat, budeme v nich mít osm bytů, které budeme nabízet mladým lidem. Teď je na vás, jak to rozhodnete,“ řekl starosta Marek Kny.

Podaří se budovu bývalé ozdravovny zachránit? Naděje tu je…

Podle něj by mohlo vzniknout v bývalé dětské ozdravovně na 80 lůžek pro seniory.

Podle náměstka hejtmana Martina Kliky z ČSSD ale kraj nemá financování na podobné služby. Pomoci by prý mohly jiné regiony.

„Já jsem říkal panu starostovi, aby zkusil jednat třeba s hlavním městem Prahou nebo se Středočeským krajem – ti kolikrát shánějí objekty na svoje kapacity. To je určitá cesta, jak hledat jiný směr,“ myslí si Klika.

Objekt v minulosti kraj podal soukromému vlastníkovi. O odkoupení zpět do majetku kraje se ale neuvažuje. Náklady na obnovu bývalé ozdravovny, která nemá v současné době využití, by prý byly podle Kliky velké: „Dovoluji si říct, že ta investice tam by byla řádově 400 milionů korun, alespoň tak, jak jsem měl možnost objekt vidět.“

Starosta Jetřichovic Marek Kny se slovy krajského náměstka Kliky nesouhlasí: Kraj musí počítat s tím, že prostory pro péči o seniory bude nutně potřebovat. Financování je podle něj připravené i z evropských fondů.

Původně dostali krajští zastupitelé návrh na odmítnutí koupě bývalé ozdravovny. Martin Klika ale nakonec návrh stáhnul. O ozdravovně tak budou krajští politici jednat znovu na podzim.

Řešení problému požaduje vedle vedení Jetřichovic také víc než 6 300 lidí podepsaných pod peticí za záchranu ozdravovny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související