Začaly zápisy ukrajinských dětí do českých škol a školek na příští školní rok. Někde hlásí nedostatek míst

1. červen 2022 13:54

Děti ukrajinských uprchlíků se mohou od 1. června začít zapisovat do českých škol a školek na příští školní rok. V krajském asistenčním centru v Ústí nad Labem se od začátku války na Ukrajině registrovalo přes 15 600 běženců. Většinou jde o ženy a děti. Města a obce jen těžko odhadují, kolik dětí k zápisům přijde.

1. června se mohou děti zapisovat do dvou školek v Teplicích – tam školky i školy zvolily různé termíny.

Podobné je to třeba i v Litoměřicích, i když třeba na Základní škole Hlávkova žádný přesný termín nemají – rodiče tam můžou podle ředitelky Blanky Ježkové chodit průběžně a žádný velký zájem neočekává. Aktuálně školu navštěvují děti ukrajinských zaměstnanců firmy Hennlich – část z nich se ale zase vrací na Ukrajinu – situace je tedy podle Ježkové poněkud nepřehledná a nepředvídatelná.

Jednotné termíny pak pro zápisy do škol a školek zvolili v Litvínově, tam budou 2. června – a také v Chomutově, kde zápisy proběhnou ve středu středu 8. června.

V Ústí nad Labem, Mostě a Děčíně mají pro zápisy do škol určený jeden den a pro zápisy do školek jiný – termíny zájemci najdou na webech měst nebo školských zařízení.

Vedení města obcí zatím neumí odhadnout, kde by mohly být problémy s kapacitou tamních škol nebo školek.

V Teplicích ale například už teď vědí, že o školky je veliký zájem mezi místními obyvateli – vedoucí odboru školství Martina Houdková doplnila, že tam, kde už není kapacita, se s rodiči domlouvají o přesunu do jiné školky.

Předběžně jsou v Teplicích připraveni zvýšit počet dětí ve dvou školkách o polovinu třídy a prostor pro školkovou třídu je i v jedné základní škole.

V Děčíně už radní podle náměstka primátora Martina Pošty z Volby pro Děčín dovolili školkám využít maximální možné kapacity, zároveň otevřou víc přípravných tříd do základních škol – tím se v případě velkého zájmu ukrajinských dětí trochu uvolní kapacita školek.

Naopak třeba v Chomutově je míst ve školkách dost – náměstek primátora Milan Märc z Nového severu ale očekává velký zájem o školní docházku a obává se, že budou muset hledat prostory i učitele.

Obecně platí to, že s místem samotným většinou až takový problém není, to se vždy nějaké najde –nedostatek je spíš pedagogických pracovníků ve školách a školkách.

Spustit audio

Související