Začalo pátrání po potomcích 21 rudoarmějců pohřbených na židovském hřbitově v Teplicích

21. září 2017

U zdi židovského hřbitova v Teplicích je 21 hrobů sovětských vojáků, pravděpodobně z roku 1942. Kdy přesně a proč zemřeli, to se ještě neví. Židovská obec a spolek rusky mluvících obyvatel „Kovčeg-Archa“ v Teplicích ve spolupráci s ruskými úřady hledají potomky těchto rudoarmějců.

Židovský hřbitov byl v minulosti zanedbaný a zarostlý. Tyto hroby se objevily už v roce 2004 – poté, co brigádníci porost odstranili. Jména vojáků ale odhalilo pátrání v archivech až letos.

Na zdi mezi hroby je i sovětská hvězda se srpem a kladivem. Duchovní Židovské obce v Teplicích Tomáš Pulc hledal v archivech obce – až letos na jaře našel první stopu v kartotéce lidí pohřbených na tomto hřbitově během války.

21 sovětských vojáků bylo na židovském hřbitově v Teplicích pohřbeno pravděpodobně v roce 1942

„A zde se právě našlo těch 21 jmen. V další knížce, kterou jsem pročítal, jsem našel zápis, že 16. 9. 1942 v 15:00 budou pohřbeni tři "jüdische russische soldaten". Je tu specifikace toho pole a podpis nějakého pana Kohna,“ popisuje Pulc.

Objev jmen a hrobů Anatolije Orlova z teplického spolku rusky mluvících obyvatel Kovčeg-Archa překvapil: „Byli jsme překvapeni, protože každý voják měl vlastní hrob. Na konci války, kdy byli Němci jako zvěř, zabíjeli ruské zajatce a dávali je všechny do jednoho hrobu. A také nás překvapilo, že víme, kde umřeli. To muselo být ještě na začátku války, kdy neměli Němci tak naspěch a nebyli tak zlí. Dopis se jmény jsem odeslal do Petrohradu, kde je nacistický archiv. Tam najdeme, kde se narodili, kde je zajali, a kde v Čechách zemřeli. Už víme, o koho jde, teď chceme najít jejich příbuzné.“

Seznam jmen pohřbených vojáků byl v archivech Židovské obce

Tohle pátrání je teprve na začátku a Anatolij Orlov doufá, že bude úspěšné. V Ústeckém kraji jsou sovětští vojáci pohřbeni i na dalších židovských hřbitovech.

„Je to v Drahonicích, kde se našlo šest osob, další jsou v Údlicích, tam se bude vyhledávat v kadaňském archivu, a další hrob, o kterém ale nic moc nevím, je na židovském hřbitově v Postoloprtech,“ řekl duchovní Tomáš Pulc.

I v těchto případech spolek Kovčeg Archa spolu na podzim hroby zdokumentuje a začne pátrat po identitě vojáků a jejich příbuzných.

autor: hau
Spustit audio