Začala přestavba ústeckého nádraží

16. prosinec 2011

Od ledna musí cestující na hlavním vlakovém nádraží v Ústí nad Labem počítat s určitým nepohodlím. Začnou tam totiž práce na opravách a přestavbě budovy, které potrvají celý rok. Zatím probíhají přípravné práce.

Završí se tak úpravy v této části města, především prostoru před a za budovou, modernizaci nástupišť a podchod. Právě na tento podchod bude navazovat nový vchod do nádraží, řekl architekt Zdeněk Havlík: “Když přijdete k nádraží z ulice V Jirchářích, narazíte na zeď, za kterou jsou záchody. A naopak, když z něj odcházíte, taky musíte kolem nich projít. To je nedůstojné a to byl jeden z detailů, který jsme chtěli změnit.” Zároveň se tak spojí centrum města se Střekovem.

Nádražní budova se tak také rozdělí na zbytek původní stavby z roku 1850 a novou část. V té novější zůstanou pokladny a ČD centrum. Nad odbavovací halou na úrovni prvního nástupiště vznikne prosklený prostor s vyhlídkou na hrad Střekov i Větruši.

Podoba nové odbavovací haly s prosklenou vyhlídkou

V té starší části zůstane prostor pro příjem zavazadel a v prvním patře provozní prostory. V přízemí budou i obchody. “Jednáme se zájemci o provozování těchto obchodů. Stále také ještě nemáme partnera pro možné využití prosklené části nad odbavovací halou,” řekl ředitel Regionální správy majetku Českých drah Patrik Konopásek. Podle něj by tam mohla být například nádražní kavárna.

Od ledna do července budou pokladny provizorně přesunuty do historické části nádraží. Po přestavbě odbavovací haly začnou opravy starší části. Práce potrvají celý rok 2012 a České dráhy za ně zaplatí 45 milionů korun.

autor: hau
Spustit audio