Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla

Do „ztraceného světa“ pod zemí, kde přežívají pravěká zvířata, sestoupí hrdinové slavného románu z roku 1864 jícnem vyhaslé sopky. Jak se román jmenuje a kdo ho napsal?

Knihu Jana Kopeckého z produkce nakladatelství Pavel Mervart, jejíž součástí je i slavný Doylův román „Ztracený svět“, můžete získat, pokud správně zodpovíte naši soutěžní otázku.

Své odpovědi posílejte na adresu planetarium@rozhlas.cz. Nezapomeňte přitom uvést své plné jméno a poštovní adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Máte na to čas do neděle 23. června. Hodně štěstí!

Správná odpověď na minulou otázku

Více než 20 let zajišťovala dopravu mezi Anglií a Francií mimo jiné velkokapacitní vznášedla pro několik stovek cestujících. Dnes už přes kanál La Manche nejezdí. Napište nám, kdy byl jejich provoz ukončen a proč?

Poslední cestující se jimi svezli 1. října roku 2000. Vznášedla převálcovala konkurence tradičních trajektů a katamaránů, zánik bezcelních zón v rámci Evropské unie a otevření tunelu pod Lamanšským průlivem. Nezanedbatelným důvodem bylo i stáří a technický stav používaných vznášedel, jejich drahý provoz a řada dalších okolností.

Knihu fyzikálních experimentů Marcuse a Judith Weberových „Fyzika je rachot“ z produkce nakladatelství MatfyzPress od nás za správnou odpověď dostane pan Roman Dědic z Prahy 8. Gratulujeme!

kniha, čtenář, knihy, literatura

O soutěži

Každý měsíc hrajeme o hodnotnou novou knihu. Soutěžní otázku uslyšíte na konci každého pořadu a její znění najdete i na tomto místě. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium). Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce se dozvíte přímo v pořadu a také zde, na našem webu.

Úplná pravidla soutěže magazínu Planetárium

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.