Etologie: mechanismy, ontogeneze, funkce a evoluce chování živočichů

Kteří tři vědci – zakladatelé dostali za své průkopnické etologické výzkumy Nobelovu cenu? A který zoolog je pro změnu považován za zakladatele české etologie?

Novou učebnici etologie z produkce nakladatelství Academia, plnou zajímavých informací, můžete získat, pokud správně zodpovíte naši soutěžní otázku.

Své odpovědi posílejte na adresu planetarium@rozhlas.cz. Nezapomeňte přitom uvést své plné jméno a poštovní adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Máte na to čas do neděle 1. září. Hodně štěstí!

Správná odpověď na minulou otázku

Jeden z nejstarších příběhů, kde se hrdinové setkají s přežívajícími pravěkými zvířaty, vyšel v roce 1864. Do „ztraceného světa“ ve velké podzemní dutině, kde přežívají pravěká zvířata, sestoupí hrdinové jícnem vyhaslé sopky. Jak se román z roku 1864 jmenuje a kdo je jeho autorem?

Je to pochopitelně „Cesta do středu země“, kterou napsal slavný francouzský romanopisec Jules Verne.

Knihu Jana Kopeckého „Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla“ z produkce nakladatelství Pavel Mervart, jejíž součástí je i slavný Doylův román „Ztracený svět“, od nás za správnou odpověď dostane pan Jakub Žáček ze Zlína. Gratulujeme!

kniha, čtenář, knihy, literatura

O soutěži

Každý měsíc hrajeme o hodnotnou novou knihu. Soutěžní otázku uslyšíte na konci každého pořadu a její znění najdete i na tomto místě. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium). Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce se dozvíte přímo v pořadu a také zde, na našem webu.

Úplná pravidla soutěže magazínu Planetárium

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.