Za zátahem v Krajské zdravotní je podle Úřadu evropského veřejného žalobce údajná korupce

20. únor 2024 14:47

Za razií v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem stojí podle Úřadu evropského veřejného žalobce korupce. Vyplývá to z vyjádření úřadu na webu. V souvislosti s případem mění Krajská zdravotní vedení.

Podle Úřadu evropského veřejného žalobce jde o podezření z korupce, které souvisí s veřejnými zakázkami na poskytování zdravotnického materiálu. Právě o nich mluvil během zásahu v sídle Krajské zdravotní i předseda představenstva společnosti Ondřej Štěrba z hnutí ANO.

Vyšetřování má na starosti Úřad evropského veřejného žalobce kvůli tomu, že dodávka části zdravotnického vybavení byla spolufinancovaná z evropských dotací. Policie v souvislosti s touto kauzou zadržela celkem 10 lidí. Kromě dvou manažerů Krajské zdravotní například i ředitele nemocnice v Jihlavě.

Škoda za miliardu

Podle Úřadu evropského veřejného žalobce měla organizovaná skupina způsobit škodu Evropské unii ve výši jednoho milionu eur. Nejméně od roku 2022 se měli zadržení navzájem informovat o jednotlivých veřejných zakázkách – na základě toho měli někteří dodavatelé šanci v řízení uspět.

Z podezřelých zakázek měla skupina podle Úřadu evropského žalobce získávat 10 procent. Mezi vyšetřovanými je údajně i bývalý generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý a Pavel Voral, který byl pověřený řízením obchodního úseku. Představenstvo společnosti už Petra Malého odvolalo z funkce a jmenovalo do ní Taťánu Soharovou. Ta má navíc zrušit i Voralovo pověření obchodního náměstka.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera z hnutí ANO zatím krajská rada nemá dostatek informací a v tuto chvíli jde o záležitost představenstva společnosti.

S tím ale nesouhlasí krajský zastupitel Filip Ušák ze STAN. Podle něj by mělo vedení kraje vyvodit osobní odpovědnost. Hejtman Schiller to zatím odmítá. O situaci budou navíc podle něj informovat na pondělním jednání zastupitele i členové představenstva Krajské zdravotní.

Ministerstvo pro místní rozvoj zastavilo proplácení dotací pro Krajskou zdravotní

V souvislosti s vyšetřováním údajné korupce v nemocnicích v Jihlavě a v Krajské zdravotní zastavilo ministerstvo pro místní rozvoj proplácení dotací. U obou zdravotnicích zařízení jde podle mluvčí resortu Veroniky Hešíkové téměř o jednu miliardu korun.

Vedení Krajské zdravotní chce o dotacích s ministerstvem jednat. „Řadu přístrojů i stavebních kapacit v rámci etap máme finančně vypořádáno, takže zítra budeme rekapitulovat, kolik už máme z těch dotačních titulů extrahováno a v jakém stavu jsou zbývající finance, které bychom měli dostat,“ vysvětluje předseda představenstva krajské společnosti Ondřej Štěrba z hnutí ANO.

Za peníze z evropských dotací vzniká v regionu několik nových staveb. Jde například o nové kardiocentrum a operační sály v ústecké nemocnici nebo pavilony emergency v nemocnicích v Chomutově a v Děčíně.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související