Za tropy nemusíte cestovat letadlem, zažijete je i na zahradě gymnázia v Teplicích

14. srpen 2015

Kdybyste chtěli zažít tropy, nemusíte za nimi letět někam daleko. Stačí zajít do skleníku Gymnázia v Teplicích. Biopark gymnázia je totiž taková malá ZOO. Ve venkovních výbězích žijí lamy, klokani nebo opice. Bioparkem vás až do konce prázdnin provedou studenti školy každý den odpoledne mezi 13 a 17 hodinou, kromě pondělí. Před skleníkem vás přivítá dvojice dikobrazů.

S Michaelem Novákem jsme kolem sovy sněžné Hedviky prošli do skleníku. V první části jsou voliéry a hned za nimi začínají tropy.

„Přesně tak, každou chvíli se tu zavlažuje. Hned tady je banánovník, ten mívá ročně kolem 70 kg banánů. Jak je ten černý kmen, tak tam je kakaovník a vedle něj je kávovník. Další zajímavostí jsou oblovky, to jsou takoví přerostlí šneci. Kromě rostlin tu máme i živočichy. Máme tu sbírku pavouků, je tady třeba sklípkan Hofmanův. Kromě pavouků tu máme i dva veleštíry. Kdyby se něco stalo, tak tu máme i sérum,“ uklidňuje Michael Novák.

V rybníčku zase bydlí žába Pipa americká. „Ráda se schovává. Až bude mít mláďata, tak ona si vajíčka klade přímo do zad, jestli si to dobře pamatuju z hodin biologie.“

Jihoamerická želva matamata má placatou hlavu

Prošli jsme kolem gekonů až k zvláštní podlouhlé rybě - ostrojazyčnatci dvouvousému.

„On loví docela zvláštním způsobem. Nabere vodu, vyplivne ji nad hladinu a tím sestřeluje mouchy, které pak polyká. Ale mnohem agresivnější zvířátko je hned vedle něj, kajmanka supí. To je masožravá želva. Supí podle toho, že má takový čumák ve tvaru zobáku, a kdyby ho otevřela, tak v tlamě má na jazyku takový růžový proužek, vypadá to přímo jako žížala. Tím k sobě láká ryby, které loví. Je vidět, že před námi se moc nehýbe. Ale v případě, že loví, tak hlavu a tlamu umí rychle vymrštit a sklapnout, že hned něco schramstne. Její příbuznou je matamata původem z Amazonie. Má takovou zajímavou hlavu. Trošku by mohla připomínat nějaký lístek nebo kámen na dně. Je to taky masožravka, takže prsty tam rozhodně nestrkat.“

Prohlídku celého bioparku můžete skloubit i s prohlídkou Beuronské kaple nebo sklepení bývalého kláštera boromejek, jedné z budov gymnázia. Příjemně se tam v těchto horkých dnech zchladíte.

autor: hau
Spustit audio