Za opakované přestupky proti veřejnému pořádku pokuta a zákaz pobytu?

21. březen 2012

Zabránit tomu, aby si třeba kapsáři "odskočili" do sousedního města, by mohla novela přestupkového zákona. Poslanci za ODS Ivana Řápková, Jiří Šulc, Jan Kubata a další jejich kolegové totiž navrhli kromě pokuty také možnost zákazu pobytu. Jejich návrhem se dnes (ST 21.3.) bude sněmovna zabývat.

Není dne, aby v centru Ústí nad Labem někdo něco neukradl. Starosta obvodu Jan Tvrdík by možnost zákazu uvítal. Protože mu ale v rajónu kradou hlavně přespolní straky, obává se, že s postihem to nebude tak jednoduché: „Například za krádeže drahých kovů mohou z osmdesáti procent cizinci. Bude obtížné doručovat do ciziny, například na Slovensko, tento zákaz.“

Zákaz pobytu by se měl vztahovat nejen na notorické zloděje, ale i na opakované rušení nočního klidu, výtržnictví a podobně. Kdyby třeba Tepličan se zákazem pobytu v centru Ústí potřeboval vlakem dojet do nemocnice nebo na úřad, bude muset radnici požádat o povolení.

Podle starosty Tvrdíka bude ale spíš náhoda, když policisté nebo strážníci narazí na někoho, kdo zákaz pobytu porušuje: „Městská policie se bude moci při lustrování dotázat i na zákazy pobytu, takže může jít o kontrolní akce, namátkové akce...“

V takovém případě by pak mohl jít až na tři roky do vězení za maření úředního rozhodnutí. Návrh novely přestupkového zákona je dnes ve sněmovně ve třetím čtení. Pokud by ho poslanci schválili, musí ještě souhlasti senát a novelu podepsat prezident.

autor: hau
Spustit audio