Za 7 let ušetřily za energie Litoměřice přes 30 milionů korun. Město chystá i další úsporné projekty

28. únor 2019 08:54

V Litoměřicích se koná dvoudenní mezinárodní konference na téma energetické soběstačnosti měst. Diskuze se zúčastní i odborníci ze zahraničí. Pořádající město má navíc pro účastníky konkrétní příklady, jak energie uspořit.

Každý rok vyhodnocujeme uspořenou energii v rámci majetku města. Takže od roku 2012, kdy máme nastavený nějaký energetický plán, se nám podařilo uspořit zhruba přes 30 milionů korun. To je něco přes 9 % spotřeby energie,“ vysvětluje energetický manažer města Litoměřice Jaroslav Klusák.

Pro úsporu musely Litoměřice investovat ze svého zhruba 20 milionů korun. Zbytek pokryly dotace.

Město teď chystá i vybudování ojedinělé budovy, a to v bývalých Jiříkových kasárnách.

„Bude velmi dobře zateplená, velmi dobře izolující, pokrytá fotovoltaickými panely, s rekuperací, řízenou ventilací, s hospodařením s vodou. Takže vlastně vyrobí víc energie, než sama spotřebuje,“ uvedl litoměřický místostarosta Karel Krejza z ODS.

Vybudování energeticky aktivní budovy vyjde město na zhruba 130 milionů korun, 50 milionů by mělo město získat z dotace.

Energeticky soběstačná budova by měla být hotová kolem roku 2020 – město v ní chce zařídit startovací byty.

Ministerstvo životního prostředí nabízí na podobné projekty dotace

Aktivity města kvituje Jan Kříž z ministerstva životního prostředí. Podobnou cestou můžou podle něj jít i další města, a získat tak na úspory energií ve veřejných budovách dotace.

„Tahle podpora, která běží už 4 rok, bude i nadále k dispozici, a to minimálně ve dvou výzvách – tzn. v roce 2019 a 2020. Výše té podpory se pohybuje mezi 40 a 50 % na fotovoltaické panely. Na střechu se dává až 70 %, stejně tak na rekuperaci odpadního tepla,“ shrnuje Kříž.

S dotacemi na úsporu energií se počítá ministerstvo minimálně do roku 2027, a to v rámci nového programovacího období evropských dotací.

„Téma energetických úspor je tam opět velmi akcentováno, stejně jako téma obnovitelných zdrojů energie. Takže se 100% bude dál investovat do tohoto sektoru. Tzn. zateplování a výměna těch starých, neefektivních zdrojů za nové, čistší a efektivnější,“ vysvětlil náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související