Za 14 dní končí v Ústeckém kraji 27 poboček České pošty. Rušené pobočky už neukládají nedoručené dopisy

19. červen 2023 15:14

V Česku zanikne od 1. července 300 poboček České pošty, z toho 27 v Ústeckém kraji. Některá města se snažila rušení poboček odvrátit, to se jim ale většinou nakonec nepodařilo.

V Ústí nad Labem po tlaku starostky obvodu Neštěmice Yvety Tomkové z uskupení Vaše Ústí Česká pošta vytíženou pobočku v Neštěmicích nechala – místo ní ale ruší pobočku na Klíši. V krajském městě zůstane sedm poboček, končí ještě pošty v Brné a ve Svádově.

V Teplicích končí pobočka v sídlišti Šanov, město teď podle primátora Jiřího Štábla z hnutí ANO jedná se zájemcem, který by ji mohl provozovat v režimu Partner Plus. Teplice přijdou ještě o jednu pobočku mimo zveřejněný seznam – na hlavním vlakovém nádraží. Ta je kvůli opravě nádražní budovy zavřená od loňska a Česká pošta se tam už nevrátí. Správa železnic obchodní prostor po opravě k provozu nabídne formou veřejné soutěže.

O nejvíc poboček v Ústeckém kraji přijde Litvínov, a to o čtyři. O tři pak přijde kromě Ústí nad Labem i Děčín a v Most.

Jednou z poboček, o které město Most přijde, je ta v tamní nemocnici, kterou využívali pacienti a zaměstnanci. Město nejprve zvažovalo, že ji bude provozovat jako Partner Plus, podle primátora, Marka Hrvola z hnutí Pro Most ale vedení města odradily vysoké náklady.

V Lounech České Pošta ruší dvě pobočky – nově tak ve městě bude jen jedna.

Vedení měst lidem, kteří přijdou o poštu ve svém nejbližším okolí, doporučují, aby využívali využívat objednávkový systém. Na poštu se lze objednat na přesný čas – takový klient pak jde na řadu přednostně.

Někde se snaží s poštou domluvit na prodloužení otevírací doby nebo na zvýšení počtu přepážek. Na mnoha místech také jezdí různé senior taxi, takže i tak je možné dostat se na poštu.

Vybrané poštovní pobočky končí k 30. červnu, ale nedoručené dopisy už od 14. června adresáti najdou jen v pobočkách, které se neruší. U balíků to pak bude od tohoto pátku 23. června.

Spustit audio

Související