Z Velkého Března do Povrlů se opět dostanete přívozem

4. březen 2017

Přes Labe mezi Velkým Březnem a Povrly na Ústecku už opět jezdí přívoz. Obyvatelé obou obcí i okolí si oddechnou. Nebudou už muset na druhý břeh řeky přes několik kilometrů vzdálené mosty v Ústí nad Labem.

Přívoz s oblibou využívají jak pěší turisté, tak cyklisté, cestu si zkracují i motoristé. Před několika dny ho zastavila velká voda.

"Ano, jezdíme," hlásí také Martin Najman, převozník v Dolním Žlebu na Děčínsku. Zdejší přívoz je nejsevernějim a nejníže položeným v Česku.

Ostatní přívozy přes Labe v Ústeckém kraji začnou jezdit později. Zpravidla to bude od dubna, kdy začíná víkendový provoz lodi mezi Nučnicemi a Nučničkami na Litoměřicku. Stejně tak mezi Malými a Velkými Žernosekami na Litoměřicku. Podle starosty Petra Lišky za sdružení Za perspektivní rozvoj a prosperitu obce je ale ještě nutné vyřešit opravu zařízení na lodi.

V květnu budou podle tajemníka neštěmické radnice Jaroslava Brože lidé moci využít také přívoz mezi ústeckými Neštěmicemi a Svádovem. A loď Marie začne podle kapitána Ivo Jirouška jezdit v ústeckém Vaňově od května - slouží také jako přívoz do ústecké Brné.

autoři: hau , ces
Spustit audio