Z bývalých kasáren u Červeného Újezdu bude bydlení pro seniory. Původní paneláky už bourají bagry

9. prosinec 2022 14:52

Začala demolice bývalých sovětských kasáren u Červeného Újezdu na Teplicku. Po odchodu vojáků areál sloužil jako azylové zařízení. Špatnou pověst pak získal s dalšími majiteli, kteří tam ve špatných podmínkách provozovali sociální služby a byla tam i technoparty. Nový majitel tam plánuje postavit komplex bytů a služeb pro seniory. Měrunicím, pod jejich katastr část areálu patří, by tak mohlo přibýt na 500 nových obyvatel.

„To je nostalgie, já jsem tady dělal 30 let. Byl jsem tady i jako voják, když tu byla ruská armáda, a shodou náhod a okolností jsem tady pak sehnal i práci,“ shrnuje Karel Stuchlý, kterého zaujal stavební ruch v roky opuštěném areálu, jehož historii osobně zažil. „Je to asi smysluplné. To, co se tady určitou dobu dělo, žádný smysl nemělo,“ dodává.

Současný majitel areál koupil před rokem – nejdřív musel nechat odvézt hory odpadků. Jen pneumatiky podle jednatele firmy Javor 50, Petra Tunky, zaplnily 15 kamionů.

„To, co sem kdo kde nalil a přinesl, to jsme zlikvidovali hned na začátku. Po demolicích, protože nevíme, co je pod betonem, budeme dělat sondy. Tam, kde jsme je dělali mimo ty zpevněné plochy, se nic nenašlo,“ shrnuje Tunka.

V areálu vznikne komplex bytů a služeb pro seniory 

V těchto dnech zdevastované paneláky původně vojenských kasáren bourá několik bagrů. Jejich práce skončí do konce roku, pak ještě dělníci suť přímo tady v areálu zrecyklují.

„Nezatížíme velkou dopravou obce tím, že bychom s tou sutí někam jezdili. Tam vzadu dochází k drcení a třídění na jednotlivé frakce podle toho, jak je v budoucnu využijeme k zásypům a podsypům pod nové objekty,“ vysvětluje Tunka.

Se stavbou by chtěl začít v létě, až dostane stavební povolení. „Celý ten projekt je vlastně revitalizací tohoto prostoru, takže budeme žádat ve sloučeném řízení – to můžeme zrealizovat, až budeme mít zdemolováno, vyčištěné pozemky a katastrálně všechno vyřízeno,“ popisuje Petr Tunka.

V prostoru, kde byly původně tři panelové domy, by měl vyrůst nový objekt se 168 byty. V další části pozemku plánuje nový majitel areálu výstavbu 43 domků a zázemí pro potřebné služby.

Spustit audio

Související