Z bývalého kina v Modlanech je moderně vybavený kulturní dům. Před časem mu přitom hrozilo zbourání

22. leden 2024 14:45

Zchátralé kino v Modlanech na Teplicku se proměnilo v nový kulturní dům. Předcházely tomu dlouholeté dohady o tom, zda budovu poblíž kostela raději nezbourat. Teď opravený objekt s multifunkčním sálem pro kulturu i sport v Modlanech otevřeli. Celková oprava přišla na 57 milionů korun.

Sál bývalého modlanského kina se změnil v multifunkční prostor. Teď bude sloužit jako tělocvična, třeba pro tréninky místních fotbalistů a hasičů, a také jako místo pro společenské akce.

„Je to nádherný, prokouklo to. Nemohli jsme si nic jiného přát, než aby se to dalo takhle do kupy. Byla to nádherná budova, která ale dlouho chátrala,“ chválí nové kulturní centrum Edita Schejbalová. V Modlanech se narodila a léta v nich i žila, v současnosti se do obce pravidelně vrací za dcerou z nedalekých Teplic.

Záchrana budovy kina s hostincem těší taky Marii Urbanovou. „Měli od nějakých odborníků napsáno, že je to nevyhovující, že je to na zbourání. Pak se o to zbourání vedla dlouhá diskuze, nakonec se udělala nová kontrola, obec se pustila do opravy a máme to tu teď hezký,“ shrnuje.

„Myslím si, že se to povedlo, a že by byla škoda tuhle budovu zbourat. Navíc to není jen pro jednu aktivitu – ten sál je multifunkční, tedy to máme jak pro sport, tak pro tu kulturu,“ konstatuje nezávislý starosta Lukáš Bartoň. Před lety byl jedním z těch, kteří chtěli budovu zachránit.

Výčep, salonek i kulečník se vrátily do míst, kde bývaly. Zachoval se i keramický nápis KINO, který teď vítá hosty ve vstupní části budovy kulturního domu.

Spustit audio

Související