Webové stránky tří nejúspěšnějších obcí v Ústeckém kraji v soutěži "Zlatý erb" navrhl jeden člověk

23. březen 2015

Tři nejlepší webové stránky obcí Ústeckého kraje navrhl jeden člověk. Každý web je přitom jiný. Aleš Pospíchal připravil portály Chuderova na Ústecku, Hájů u Duchcova a Vrbic na Litoměřicku. Kromě toho uspěl i web města Duchcov - získal třetí místo v kraji v kategorii "elektronická služba" za rozklikávací rozpočet.

Každý z oceněných webů měst i obcí vytvořených Alešem Pospíchalem na první pohled vypadá jinak, osobitě. Co mají společné, je přehlednost na první pohled.

„Měl jsem navrhnout, jak ten koncept toho webu má vypadat. Ten redakční systém pak už jsou schoni ovládat sami, vštípím jim ale tu myšlenku a to, jak to má vypadat – po grafické stránce to taky připravuji, tak se to pak skloubí v jedno,“ vysvětluje Pospíchal.

Přiznává, že jeho nejoblíbenějšími dítky jsou webové stránky Úštěku a Tisé, která tuto soutěž vyhrála loni.

Webové stránky dělá už od roku 1999, takže má mnoho zkušeností s tím, co uživatel na stránkách obvykle hledá a snaží se jim jejich hledání ulehčit.

Co je na webových stránkách radnic aktuálním trendem pak prozradil Jan Jelínek, vedoucí odboru informatiky krajského úřadu.

„Teď se často stává trendem zpřístupnění jakýchkoliv informací veřejnosti. Má to být protikorupční opatření – jako například rozklikávací rozpočet nebo přímý přenos ze zastupitelstva. Sám za sebe prozradím, že mám rád historii a líbí se mi, když zpřístupnili kroniku obce v elektronické podobě.“

Takový nápad měli třeba v Postoloprtech.

autor: hau
Spustit audio