Výstava o undergroundu v Ústeckém kraji v ústeckém muzeu zahájila sérii akcí připomínajících „Sametovou revoluci“

4. říjen 2019

V Ústí nad Labem začala série akcí 30. výročí „Sametové revoluce“. První z nich je výstava o undergroundu na Ústecku a Teplicku v muzejní kavárně.

Jde o panely, které připravila Ústecká kulturní platforma. Jejím jádrem jsou dobové fotografie a ukázky různých dokumentů.

Návštěvníci se dovědí třeba to, jaké kapely v tomto regionu působily, i to, že musely hrát na tajných koncertech, protože nebyly oficiálně povolené.

Dozví se třeba i to, proč byly některé osobnosti undergroundu ve vězení a za co je komunistický režim zavíral.

Za vydávání nelegálního časopisu, a tím i podvracení socialistického zřízení, byl například ve vězení František „Čuňas“ Stárek. Večer spolu s dalšími redakčními kolegy básníkem Luďkem Marksem a výtvarníkem Martinem Frindem zavzpomínali na strasti i, teď už, veselé příhody, které jim práce na časopise přinášela. Výstavu je možné vidět do konce října.

Listopad 1989 připomenou i další akce

30 let svobody připomíná i Galerie Emila Filly, která 23. října zahájí výstavu mladých výtvarníků, kteří už socialismus nezažili. Na programu jsou i různé besedy.

Za pomyslné vyvrcholení akcí k „Sametové revoluci“ se dá považovat 13. listopad, kdy bude před filozofickou fakultou odhalena pamětní deska Václavu Sedláčkovi, který byl spolu s Janem Opletalem obětí protinacistických demonstrací v roce 1939.

Následovat bude projekce fotografií z demonstrací v roce 1989 na budovu magistrátu a happening z dílny Činoherního studia.

Události roku 1989 si připomenou i Teplice

Podobný cyklus akcí bude i v Teplicích – tam vše začne 23. října v knihovně setkáním s Martinem Mejstříkem, jedním z mluvčích studentů v listopadu 1989.

Během listopadu pak ekologické demonstrace, které se v Teplicích uskutečnily před událostmi 17. listopadu v Praze, připomene výstava v tamním muzeu.

Spustit audio

Související