Vysázet alej sira Wintona dorazily na Roudnicko stovky lidí

28. říjen 2022 13:28

Dobrovolníci přijeli do Račiněvsi na Den vzniku samostatného československého státu i ze zahraničí. Sázejících bylo na pět set, další lidé se přišli podívat.

„Stromořadí bude připomínat slavného Brita i 669 židovských dětí z Československa, které se mu v roce 1939 podařilo zachránit před transportem do koncentračních táborů,” vysvětlil David Kopecký z nadace Partnertsví. Vysadit stromy přijeli i některé ze zachráněných dětí a členové Wintonovy rodiny.

Asi půl kilometru dlouhá polní cesta, podél které dnes dobrovolníci stromy vysadí, bude napojena na turistickou trasu. Teď je přístupná pouze ze silnice. V čele stromořadí stojí moruše černá. Stromek, který byl vypěstovaný z roubu stromu ze zahrady Wintonových.

Na vznik stromořadí mohli zájemci přispívat i finančně. Na organizaci výsadby mohli posílat libovolné částky, případně si mohli za 5000 korun jeden strom v aleji zakoupit. Alej je podle organizátorů výsadby součástí projektu iniciativy Sázíme budoucnost, za níž stojí Nadace Partnerství a kterou podporuje ministerstvo životního prostředí.

K prvním akcím iniciativy patřila v roce 2018 výsadba Aleje svobody ke stému výročí Československa. Dobrovolníci tehdy pod Řípem vysadili sto lip.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio