Výrobce autodílů HP Pelzer získal souhlas s dodatečným povolením pro areál v Žatci

5. květen 2021 15:15

Opravit cesty, vysázet jehličnany nebo pravidelně čistit příslušné plochy. To jsou některé z víc než třiceti podmínek ministerstva životního prostředí, které společnosti HP Pelzer udělilo souhlas s dodatečným povolením pro areál v Žatci. Pro firmu to znamená, že může začít s legalizací provozů, které postavila na černo. Obyvatelé z okolí ale s rozhodnutím ministerstva spokojení nejsou a žádají jeho přezkoumání.

Obyvatelé z okolí si na provoz továrny stěžují už roky. Vedle hluku a prachu z dopravy jim vadí taky zápach z výroby a obávají se škodlivin v ovzduší. Nepřesvědčily je ani konkrétní podmínky pro zlepšení situace, které ministerstvo do povolení uvedlo.

„Budou závazné až uvedením do stavebního povolení. Některé podmínky závazného stanoviska se domníváme, že není možné uvést, proto jsme požádali pana ministra životního prostředí o provedení přezkumu tohoto závazného stanoviska,“ shrnuje Ivana Vírová, která předsedá spolku VPN 2016, který dlouhodobě sleduje dění kolem Pelzeru.

Anna Buraňová bydlí poblíž továrny, její provoz se jí proto osobně dotýká. „Řadu z těch opatření mohla firma realizovat i v minulosti, zůstalo to ale jen v rovině slibů. Na jednu stranu plnění podmínek pomoci okolí může, na druhou stranu by mělo být samozřejmostí, aby se firma sama od sebe chovala v rámci svého fungování odpovědně k prostředí i společnosti, ve které podniká,“ konstatuje.

Vedení firmy plánuje rozsáhlou opravu areálu

Firma dodatečné povolení potřebovala pro některé objekty, které v areálu stojí, a které dosud používala v podstatě nelegálně. Zároveň se ale její vedení rozhodlo pro rozsáhlou opravu celé továrny.

„Budeme naplňovat ta opatření – jak hluková, tak tu postupnou revitalizaci. Těch opatření je tam celý soubor, která musíme splnit, ale my to vlastně připojujeme jako celkový komplex pro celé řešení závodu – ne jen po halách, protože tam budou trochu větší změny,“ vysvětlil ředitel HP Pelzer Radim Foldyna. Doplnil také, že počítá s tím, že konkrétní plány firma představí do dvou měsíců.

Spustit audio

Související