Vynechte v zimě bílé pečivo, můžete tak částečně předcházet nemocem, radí bylinkářka Venuše Studničková

Ovoce a zelenina by měla být základem našich jídelníčků po celý rok. Dvojnásob to platí teď v zimě. Málokdo ale ví, že na našem talíři by měly být plody, které rostou v našich končinách.

Česká jablka, mrkev, sušené ovoce nebo třeba domácí kvašené zelí přinesou našemu tělu mnohem víc vitamínů než třeba pomeranče a mandarinky. „Přes zimu je dobré vyhnout se bílé vymílané mouce, třeba buchtám, knedlíkům nebo rohlíkům,“ tvrdí Venuše Studničková, bylinkářka z Ústí nad Labem. Konzumace tohoto bílého pečiva podle ní napomáhá zahleňování organismu, a tím pádem i vzniku zánětů.

„Preventivně můžeme pít bylinné čaje na posílení imunity, ale pozor, ne dlouhodobě. Různé směsi by se měly střídat,“ radí Venuše Studničková. Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. „I když počasí nepřeje, chce to se donutit jít aspoň na procházku,“ doporučuje bylinkářka.

Bylinkářka Venuše Studničková

V záznamu rozhovoru moderátora Milana Krále s ústeckou bylinkářkou Venuší Studničkovou se také dozvíte, jaká bylina je nejlepší na slabé vlasy nebo že rakytník, který nabízí obrovské množství vitamínu C, si můžeme pěstovat i sami na zahradě. Nerušený poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio