Výměna pneumatiky

27. září 2012

Výměna pneumatiky může být pro někoho jednoduchou záležitostí. Určitě se najdou i ti, kteří si výměnu letních za zimní pneumatiky udělají sami. Je ale také hodně lidí, pro které je takovýto servisní úkon neřešitelný oříšek. Jestli mezi ně patříte, možná vám pár dobře míněných rad pomůže v těžké situaci.

Při nečekané události dejte pozor hlavně na bezpečnost, a to jak svojí, tak i všech ostatních účastníků provozu. Zastavte na přehledném místě, v dostatečné vzdálenosti umístěte výstražný trojúhelník a ještě předtím si nasaďte reflexní vestu.

Při výběru vhodného místa myslete na to, aby auto stálo, v rámci možností, na co nejrovnějším povrchu. Vyhnete se tím problémům se stabilitou vozidla. Před zvedáním si vyndejte vše, co budete potřebovat - tedy náhradní pneumatiku a potřebné vybavení.

Auto dostatečně zajistěte proti pohybu a to zatažením ruční brzdy a zařazením rychlosti. Kola ještě můžete zajistit na každé straně třeba větším kamenem.

Ještě než vezmete do ruky zvedák, nebo chcete-li hever, povolte šrouby na poškozeném kole. Nikdy šrouby nepovolujte, když máte auto již zvednuté. Hrozí totiž, že autem silou hnete a to může ze zvedáku spadnout. Šrouby jen povolte, ale nesundávejte.

Auto zvedejte pomalu jen do té doby, než se kolo odlepí od země. Zvedejte pouze stranu, na které měníte píchlé kolo co nejblíže k němu. Pokud možno podepírejte vozidlo pod nápravou. Je to nejpevnější část vozu a neměla by se poškodit. Šrouby vytočte a kolo sundejte. Po nasazení rezervy neutahujte šrouby napevno. Auto pomalu spusťte na zem a šrouby dotáhněte, doporučuje se do kříže.

Po ujetí tak padesáti až sto kilometrů ještě šrouby zkontrolujte a dotáhněte, můžou se při jízdě povolit.

autor: Milan Král
Spustit audio