Výměna pneumatik před zimou

4. říjen 2012

Máme tu podzim a teploty ráno se už dostávají velmi nízko. Na přezutí vašeho auto je ale ještě nějaký ten týden čas. Aby vás ovšem první sníh nebo mrazíky nezaskočily, je dobré zimní pneumatiky připravit.

Základem je dobré skladování. Zimní, ale i letní pneumatiky by měly být schované na suchém, chladném a temném místě, zbavené všech nečistot. Neměly by se dostat do kontaktu například s benzínem, olejem, nebo dalšími chemikáliemi, které by je mohly nenávratně zničit.

Velmi důležitá je poloha, ve které pneumatiky uskladňujeme. Samotné gumy bez ráfku postavíme - nejlépe do stojanu ve svislé poloze. Pokud měníme celá kola, pro pneumatiky je nejlepší, když visí ve vzduchu. Kolo tak můžeme zavěsit za ráfek někam na hák. Dobrým řešením jsou stojany na celá kola. Rozhodně je chybou stavět pneumatiky nebo celá kola do sloupce na sebe!

Než auto přezujete, je důležité zkontrolovat hloubku vzorku. Zákonem povolená minimální hloubka je čtyři milimetry. Výrobci ovšem doporučují se takových pneumatik zbavit ještě před tím, než dosáhnou minimální hloubky. Na sněhu, blátě nebo ledu jsou samozřejmě nejspolehlivější nové gumy s hloubkou většinou kolem osmi milimetrů.

Hloubku dezénu zjistíte hloubkoměrem, většinou ale stačí se podívat na takzvané kontrolní body. Ty vám na nových pneumatikách řeknou, kdy už je čas na výměnu. Asi nemusím říkat, že je dobré mít pneumatiky správně nafouknuté. Optimální tlak uvádí výrobce vozu a najdete ho v technickém průkazu nebo v manuálu.

Podhuštěné pneumatiky jsou na běhounu, tedy na té části, která je ve styku s vozovkou, sjeté po okrajích. Přehuštěné mají zase hloubku dezénu po okrajích hlubší. V obou případech se například zvětšuje riziko smyku.

Jestli si letní pneumatiky měníte za zimní sami, je ještě dobré si je nechat vyvážit. Případné vibrace působí špatně na jízdní vlastnosti a ničí například čepy, ložiska nebo tlumiče vašeho auta. Při výměně kol ve správném pneuservisu by vám ale měli vyvážení udělat automaticky, zkontrolovat tlak a pneumatiky po sezóně vyčistit.

Zimní pneumatiky by se na našich komunikacích měly používat od 1.listopadu do konce března. Důležitější je ale počasí. Pokud se teploty drží několik dní pod sedmi stupni nebo dokonce napadne sníh, s výměnou neváhejte ani před prvním listopadovým dnem.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.