Vodovodní síť v Ústeckém a v Libereckém kraji bude od roku 2019 zcela patřit obcím a městům

16. červen 2017

Vodárenství v Ústeckém a v Libereckém kraji bude od roku 2019 zcela v majetku obcí a měst. Valná hromada Severočeské vodárenské společnosti totiž schválila odkoupení většinového podílu v Severočeských vodovodech a kanalizacích. Dosud vlastní většinu firmy francouzská společnost Veolia.

„Schválení tohoto bodu znamená, že od 1. ledna 2019 je společnost Severočeské vodovody a kanalizace 100% v rukou měst a obcí,“ informoval Jiří Hladík ze Severočeské vodárenské společnosti.

Města a obce ve většině Ústeckého a Libereckého kraje tak budou mít kompletní kontrolu nad celou vodárenskou soustavou na severu Čech už od roku 2019. Dosud vlastnila většinový podíl francouzská společnost Veolia.

„V letech 2019 a 2020 zůstane 400 milionů korun pro akcionáře – města a obec těchto dvou krajů,“ uvedl předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti Tomáš Indra.

Veolia dostávala na dividendách zhruba 200 milionů korun ročně. Ušetřené peníze půjdou zřejmě do obnovy vodárenské a kanalizační sítě. Ani tak se ale Veolie ze severu Čech úplně nestáhne. Bude mít zřejmě podíl v nové servisní firmě, která se bude o síť starat.

„Severočeské vodovody a kanalizace budou ten mozek, ten provozovatel, který kontroluje, řídí, zodpovídá a rozhoduje za kolik, a co bude servisní organizace dělat,“ řekl ředitel SVS Bronislav Špičák.

Podle Tomáše Indry je dohoda o odkupu většinového podílu v Severočeských vodovodech a kanalizacích příkladem pro další firmy z Česka.

O odkupu provozní společnosti, uvažují také pražští politici. Vodárenství v Praze dosud prostřednictvím PVK provozuje také francouzská Veolia. Mluvčí PVK Tomáš Mrázek ale už dříve uvedl, že Pražské vodovody a kanalizace na prodej nejsou. Jak dál provozovat vodárenství řeší města a obce také ve Zlínském kraji.

autor: bach
Spustit audio