Vladimír Šmicer, fotbalový kanonýr a sportovní štístko

Střílel důležité góly a spoluhráči věděli, že nosí štěstí. Děčínský rodák, fotbalista Vladimír Šmicer, prostě úspěchy přitahoval.

Z evropských šampionátů přivezl Vladimír Šmicer domů stříbro a bronz. S Liverpoolem vyhrál nejdřív Pohár UEFA, potom i Ligu mistrů. V řadách Racing Lens vybojoval francouzský klubový titul a se Slavií třikrát český.

Dodnes je jediným českým fotbalistou, který vstřelil gól ve finále Ligy mistrů. V roce 2008, rok před ukončením kariéry, byl vyhlášen fotbalistou roku v kategorii Osobnost ligy.

V letech 1995 až 2005 odehrál v A mužstvu české reprezentace 80 zápasů s bilancí 50 výher, 11 remíz a 19 proher. Vstřelil 27 gólů – ty nejdůležitější padly na mistrovstvích Evropy. Nebýt jeho vyrovnávající branky na 3:3 v zápase s Ruskem na Euru v roce 1996, Češi by ze základní skupiny nepostoupili. A jeho rozhodující gól v památném utkání s Nizozemci na Euru 2004 nastartoval národní tým ke spanilé jízdě, kterou zastavil až řecký, vysoce účelný antifotbal.

Po ukončení aktivní kariéry pracoval Vladimír Šmicer jako manažer české reprezentace, krátce také vykonával funkci asistenta nizozemského trenéra Alexe Pastoora ve Slavii Praha.

V roce 2014 neúspěšně kandidoval do europarlamentu, v současné době je předsedou fotbalového klubu Dolní Chabry. V této obci u Prahy také bydlí.

S manželkou Pavlínou má dvě děti a často ho vídáme jako fotbalového experta u televizních přenosů.

autor: Milan Knotek
Spustit audio