Vláda schválila nová plošná opatření proti šíření koronaviru na dalších 14 dní

7. leden 2021 14:45

Lyžařské areály zůstanou zavřené a naopak nemocnice se za přísných opatření otevřou pro návštěvy. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný. Plošná opatření proti koronaviru vláda schválila na další dva týdny.

Mění se například pravidla pro návštěvy v nemocnicích. V případě běžných nemocničních návštěv, tedy na lůžkách akutání péče, bude nutný respirátor. V zařízeních dlouhodobé péče pak bude muset mít návštěvník kromě respirátoru i negativní test na koronavirus.

Naprostou většinu opatření proti koronaviru vláda prodloužila do 22. ledna. Prodlužuje se tedy uzavření restaurací, většiny obchodů i škol, kromě prvních a druhých tříd.

Během příštího týdne by se podle Blatného měla do počtu nově nakažených příznivě promítnout opatření, která vláda přijala koncem prosince. Ministr ale současně nevyloučil ani možné další zpřísnění.

Sjezdovky zůstanou nadále uzavřené. Ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že pro lyžařská střediska připravuje speciální program kompenzací. Představit by ho měl na jednání vlády 11. ledna.

Kabinet schválil také prodloužení plošného bezplatného antigenního testování, které mělo původně skončit po 15. lednu. Podle Blatného se zatím prodlužuje na neurčito. Do 7. ledna bylo v Česku provedeno skoro milion antigenních testů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související