Kvůli koronaviru přijdou do nemocnic v Ústeckém kraji pomáhat další vojáci

7. leden 2021 08:43

Kvůli nárůstu nakažených koronavirem pomáhají v nemocnicích v Ústeckém kraji opět vojáci. Aktuálně je jich 27, od 8. ledna nastoupí další.

„Šest jich půjde do Kadaně, šest do Děčína, po osmi pak do Chomutova, Mostu a Teplic, v Ústí jich bude dvanáct, a od 11. ledna by měli čtyři vojáci přibýt i v Roudnici nad Labem,“ zmínil po jednání krizového štábu vedoucí krajského krizového řízení Marcel Kucr.

Hejtman Jan Schiller z hnutí ANO chce 8. ledna rozhodnout také o tom, jestli opět povolá na výpomoc do nemocnic mediky a studenty zdravotnických oborů.

„Řešíme to, teď čekáme do 8. ledna, kdy se k tomu má vyjádřit centrální krizový štáb. Pokud tady ta možnost bude, tak budu nařizovat,“ shrnuje Schiller.

V Ústeckém kraji se také rozšiřují tzv. očkovací centra. Dosud byla taková místa v Mostě a v Ústí nad Labem. Od 7. ledna mají být i v dalších městech.

„Očkovací centra by měla být připravena ve všech nemocnicích v rámci Krajské zdravotní, a také v litoměřické a žatecké nemocnici. Probíhá také komunikace kvůli zřízení dalšího očkovacího centra v kadaňské nemocnici,“ říká Martin Volf z ústeckého krajského úřadu.

V první vlně má dostat očkování zhruba 2 500 zdravotníků. Další lidé pak mají přijít na řadu později.

„První linie jsou skutečně zdravotníci, pak jsou tam ti senioři, kteří jsou rizikoví – přesně podle toho pojedeme, ještě se to ale bude ladit. Zatím nebudeme začínat s očkováním v domovech pro seniory – máme rozjednáno, že by nám s tím výrazně pomohli praktici,“ doplnil po jednání krizového štábu hejtman Jan Schiller s tím, že očkování seniorů závisí na dodávkách dalších vakcín.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související