Víte, jak si v zimě správně zatopit na chalupě?

4. březen 2021

Pro skalní chataře a chalupáře je topení v zimě každoročním martýriem. Než se chalupa alespoň v jedné obyvatelné místnosti v zimě vyhřeje, chvíli to trvá. Ohřejeme se většinou donáškou dříví a uhlí. Jak správně topit, zajímalo Jiřího Šobra u cechmistra plzeňských kominíků Zdeňka Řáhy.

Základem by měly být čisté spalinové cesty. Pak pořádně vyvětrat vlhký vzduch, který tam za týden nebo 14 dnů máte. Pak jde o to, v čem budete topit. „U našich legendárních kamen typu Petra doporučuji je nasypat uhlím a zapálit třísky a dřevo nahoře. Pak můžeme zavřít okna a čekat, až se kamna rozpálí. Tím, že u kamen typu Petra zapalujete nahoře, docílíte toho, že veškeré zplodiny hoření se dostanou do největšího žářiště a tam vše odhoří. A navíc ekologicky. Pouze musíte přidat trochu sekundárního vzduchu,“ říká Zdeněk Řáha.

Topení v kamnech

Důležité je jak u kamen a krbových kamen zatápět pomalu, nehnat je hned na plný výkon, radí Zdeněk Řáha. Z komína se nebude kouřit. Veškerý „nedopal“ odhoří. Uhlí odhořuje ze shora a v průměru 6 hodin nebudete muset přikládat.

Pozor na správnou teplotu spalinových cest a komína

„Když zatápíme v kamnech na uhlí, dřevo i uhlí si zakouří, než chytne. Ale když kamna dostanou správnou provozní teplotu, ohřejí se spalinové cesty a komín, kouř neuvidíte. I u krbových kamen musíte počkat, až se dostanou do správné provozní teploty. Ne zatopit a po rozhoření zavřít přívod vzduchu,“ radí Zdeněk Řáha.

Krbová kamna musí mít dostatečný přístup vzduchu, aby dřevo mohlo odhořívat. Až když mají kamna správnou teplotu, můžete si dovolit přivřít přívod vzduchu, aby dřevo nehořelo příliš rychle.

Přiškrcení klapky se nebojte. Ale nezapomínejte na pravidelné čištění

„Když je komín předimenzovaný, například kouřovod má 150 mm a komín 200 mm a více, je jasné, že komín bude sát neúměrně moc spalin. V tom případě můžete klapku přiškrtit. Jak a na kolik by vám měl poradit prodejce, výrobce nebo kominík. Ale v podstatě to pozná každý. Když kamna hoří moc a hučí, tak je něco špatně,“ upozorňuje Zdeněk Řáha.

Výšky vám nevadí? Co se stát kominíkem?

Aby komín táhl, měl by mít kolem 250 stupňů. Když budete tyto spotřebiče na tuhá paliva škrtit, může dojít k zadehtování komína. Pokud se dostanete na střechu, poznáte to tak, že se komín uvnitř leskne a je plný dehtu. Spalinové cesty by se měly čistit minimálně 3x ročně.

Pokud jste zdatní, dvojí čistění zvládnete, pak by měl přijít spalinové cesty zkontrolovat kominík a ten dehet určitě objeví. V létě dehet většinou vyschne a nechá se odfrézovat. Čistění je přímo závislé na průměru a výšce komína i délce spalinové cesty. Někdy stačí čištění jednou za 3 měsíce, v horším případě měsíc nebude stačit.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.