Vinaři v Ústeckém kraji stáčejí do lahví poslední litry letošního mladého vína

8. listopad 2023 14:33

Vinaři v Ústeckém kraji tento týden stáčejí do lahví poslední litry letošních mladých vín. Ochutnat první letošní víno můžeme už v sobotu 11. listopadu, na svátek svatého Martina.

V Roudnici nad Labem letos vyrobili přes 6 000 litrů prvního vína. V tamních historických zámeckých sklepech dozrálo tzv. rychlé víno ze třech odrůd – Solaris, Müller Thurgau a Modrý Portugal. Takzvané rychlé víno zůstane v zámeckém sklepení maximálně do jara.

„Solarisu jsme udělali pouze 2000 lahví, Müllerky teď děláme nějakých 3500 lahví s tím, že nám asi vydrží déle než do Vánoc a Modrého Portugalu jsme udělali jen 600 lahví,“ vypočítává vinař a technolog Karel Stejskal ze Zámeckého vinařství Lobkowicz v Roudnici nad Labem.

To vinař Dalibor Mikulenka z Velkých Žernosek odhaduje, že 700 litrů mladého vína, které letos stočil, se stihne vypít už do Vánoc. „To množství je standardní – od 500 do 700 litrů mladého vína ročně,“ konstatuje.

Mladá vína se podle Karla Stejskala vyrábějí stejně jako svatomartinská, vinaři je proto začínají prodávat 11. listopadu – na svátek svatého Martina.

„Nejen, že je to spojeno s nějakou tradicí, pro nás vinaře je to také ukazatelem, jak ten letošní ročník bude vypadat. A letos to vypadá dobře,“ hodnotí s úsměvem Karel Stejskal letošní vína.

Spustit audio

Související