Vinaři v severních Čechách si hrozny pochvalují. Vinařství v Chrámcích letos zažívá nápor milovník burčáku

1. říjen 2020 08:31

Vinaři z Českého středohoří si letošní úrodu pochvalují. Podle nich je hroznů dostatek a jsou zdravé. Třeba zaměstnanci Českého vinařství Chrámce už sklidili chrámecký vinohrad, a teď pracují na mosteckých vinicích. Hrozny na burčák trhali celé září, tento týden začali se sklizní na víno.

„Sklizeň skončí koncem října, pokud bude hezké počasí a nebude příliš pršet, tak to můžeme protáhnout až do listopadu,“ konstatuje Kateřina Kreisinger z chrámeckého vinařství.

Letošní úrodu vinné révy chválí: „Hrozny jsou naprosto zdravé, bez jakéhokoliv napadení. Celé září jsme sklízeli hrozny, které byly určené pro výrobu burčáku, teprve od 28. září sklízíme pro víno.“

Vinařství Chrámce, burčák jde na odbyt

Zejména bílá vína by letos podle ní mohla být povedená díky vyššímu obsahu kyselin. „Měla by mít kolem 6,5 gramu kyselin v litru. V loňském roce měla jen kolem 5 gramů, někdy i méně, a ta vína pak působí ploše. Ta kyselina je v bílých vínech strašně důležitá, udržuje to víno svěží a čerstvé po více let,“ vysvětluje vinařka.

Sklizeň Chrámečtí zvládají vlastními silami, brigádníky nepotřebují. „Dřív se nabírali brigádníci, s tím byly vždycky nějaké problémy. Takže jsem ráda, že je nás teď méně a jde to v klidu,“ dodává Kateřina Kreisinger.

Naopak přibyli zájemci o burčák. Jeho výroba jede už měsíc naplno.

„Letos bych mohla celou úrodu prodat na burčák, což ale samozřejmě není možné – musíme si šetřit hrozny na víno. Ten zájem je ale opravdu enormní,“ směje se vinařka.

S Kateřinou Kreisinger souhlasí Renata Friedlová z chrámecké vinařské prodejny: „Letos je prodej rekordní, je hodně zájemců o burčák, prodáváme ale i víno. Sjíždějí se sem zájemci ze širokého okolí.“

Pravidelný zákazník, Miroslav Havel z Tuchořic u Žatce, to dosvědčuje: „Jezdím sem pro burčák pravidelně už léta letoucí. Manželka to zbožňuje… já radši pivo.“

Na vyšším odbytu je podle vinařů znát, že města rušila tradiční vinobraní. Zákazníci začali více jezdit přímo k výrobcům.

Spustit audio

Související