Vinaři na Litoměřicku sklízejí vinnou révu. Nejen na vinobraních už můžete ochutnávat jejich letošní burčák

17. září 2015

Vinařům začal vrchol sezóny. Na své vinohrady teď vyráží, aby sklidili hrozny a jako první z nich většinou udělali burčák. Platí to i pro vinaře z Litoměřicka, kteří před sebou mají velké vinobraní právě v Litoměřicích. Jak připomíná kolegyně Lucie Valášková, slavnosti začínají už zítra a majitelé vinic, jako je třeba Pavel Hrabkovský, všechno směřují k tomu, aby na vinobraní byli připraveni…

Jak to s burčákem vypadá?

„Já si myslím, že bude o něco lepší než loni. Alespoň co se cukru týče. Jsme překvapeni tím, že nám za týden cukry narostly o dva stupně,“ konstatuje Pavel Hrabkovský. vinař z Velkých Žernosek.

Co se musí s vinnou révou udělat tak, aby vznikl burčák?

„Přivezou se hrozny z vinice, ty se semelou. To znamená třapiny jdou bokem, šlupičky a šťáva jdou do lisu. Z lisu nám teče šťáva, ale v takovém hrubém stavu. Potom ji necháme v těchto kádích odkalit. Druhý den ta čistější šťáva jde do jedné nádoby, ty kaly jdou do druhé nádoby. Mezitím se změří cukry moštoměrem. Ten nám ukáže kolik to při sklizni má cukru. A podle toho část se nechá na burčáky a část na víno.“

Vinaři zatím sklízeli z lokalit, které jsou relativně na rovině. Tam podle Pavla Hrabkovského vláha dohonila tu révu, takže tam mohou být spokojeni, i když výlisnost je asi o 10 procent menší než v minulých letech.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio