Víkend v Ústeckém kraji nabízí Zahradu Čech, Loretánské slavnosti i Dny evropského dědictví

12. září 2024

Pokračují Dny evropského dědictví, koná se Zahrada Čech v Litoměřicích, v Rumburku pořádají Loretánské slavnosti a slavnosti mají také v Mostě a v Proboštově…

POZOR, VZHLEDEM K PŘEDPOVĚDI POČASÍ JE MOŽNÉ, ŽE SE NĚKTEŘÍ POŘADATELÉ ROZHODNOU SVOU AKCI NA POSLEDNÍ CHVÍLI ZRUŠIT. PROTO SI RADĚJI OVĚŘTE, ZDA SE OPRAVDU KONÁ. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Sobota 14. září

Masarykovo zdymadlo u hradu Střekov (25. prosince 2023)

V sobotu pokračují Dny evropského dědictví, kdy se můžete dostat i do běžně nepřístupných zajímavých objektů – například do Vodní elektrárny Střekov. Další objekty nabízejí vstup zdarma – například Muzeum města Ústí nad Labem pořádá v 10 a ve 14 hodin komentovanou prohlídku výstavy Ústecká strašidla, na kterou navazuje doprovodný program s kreativními dílničkami pro děti.

Už od 13. až do 18. září jsou otevřené brány podzimního veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích, a to vždy od 9 do 17 hodin. Proběhne finále soutěže Nejlepší recept ze Zahrady Čech – sladké a slané jednohubky, vystoupí Duo Kamelie a kapela Voice. Chybět nebude ani tradiční dechovka Vinšovanka a především všechno možné pro zahrádkáře, chataře, chalupáře a kutily. Auto raději nechejte doma – od obou litoměřických nádraží bude fungovat kyvadlová autobusová doprava.

Loretánská kaple s ambitem

V sobotu ve 13 hodin začínají tradiční Loretánské slavnosti v Rumburku. Bohatý program nabízí hudbu – například šansony v podání Veroniky Matysové a  Lenky Goldbergové, koncerty v kostele sv. Vavřince nebo vystoupení sborů Kvílťata a Kvíltet, loretánské pověsti bude vyprávět Rostislav Křivánek, skupina Villanella předvede barokní tance a v podvečer uzavře Loretánské slavnosti i mše svatá a Loretánská litanie.

U kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě pokračují v sobotu od 15 hodin Mostecké slavnosti s pestrým hudebním programem, který potrvá až do pozdních nočních hodin – vystoupí například Tomáš Klus, Adam  Mišík, skupina Divokej Bill a taky Petra Janů, Dalibor Janda a další. Vstup je zdarma.

Divokej Bill

Proboštov má na sobotním programu také slavnosti – zahájí je v Sokolovně ve 14 hodin a v programu vystoupí jak děti z mateřských škol, tak místní Proboštov Band Zdeňka Ference, dál skupina Claymore, Vojta Nedvěd s kapelou, Věra Špinarová Tribute a Sabina Křováková. V 21 hodin nastoupí Zdeněk Lukesle s diskotékou a ve 23 hodin vše uzavře ohňostroj.

Veselo bude v Jirkově na Hornické pouti, která začíná ve 12 hodin – zahraje krom jiných Veselá krušnohorská muzika a svými písničkami potěší návštěvníky Xindl X a skupina Cocotte Minute.

Neděle 15. září

V neděli od 9 do 17 hodin se můžete kochat nabídkou podzimního veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích. Na své si tu přijdou zahrádkáři, chataři, chalupáři, kutilové a milovníci přírody. I letos tu jsou květinové workshopy a i letos funguje kyvadlová autobusová doprava z obou litoměřických nádraží. Auto můžete nechat doma a neřešíte parkování a navíc, pokud vystoupíte na vlakovém nádraží Litoměřice-město, můžete si tam prohlédnout výstavu fotoobrazů z dílny milovníka Českého středohoří Jiřího Svobody.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Slavný muzikál My Fair Lady hraje od 17 hodin Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem. Chudá květinářka Líza Doolitlová znovu okouzlí arogantního profesora Higginse a ukáže všem, že k tomu být dámou nestačí jen vytříbená mluva.

V Duchcově vám v 15. září v 10.30 a ve 13.30 nabídnou rozšířenou prohlídku pavilonu s vyhlášenou Reinerovou freskou, která sem byla přenesena z budovy barokního špitálu. Doporučujeme rezervaci na čísle 417 835 301.

V neděli odpoledne se otevře areál vyhlídky Hrádek ve Varnsdorfu, program doplní koncert skupin Old Boys a DoDo Band a Kristýny Porcalové.

Hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal

Kavárna Pohoda vás čeká v Domě kultury Střelnice v Rumburku. K poslechu i tanci zahraje od 14 do 18 hodin Celestýnka.

Neobvyklý hudební zážitek si můžete dopřát v kostele Zvěstování Panny Marie v Litoměřicích – od 18 hodin tam Ondřej Smeykal bude mít koncert na nástroj australských domorodců didgeridoo od 14 do 18 hodin. Výtěžek pomůže revitalizaci kostela.

Spustit audio