VIDEO: Jízdenky ještě před vstupem do MHD kontrolují revizoři v Ústí nad Labem

31. květen 2017

Preventisté ústeckého dopravního podniku kontrolují jízdenky cestujících ještě před tím, než nastoupí do městské hromadné dopravy. Jde o pokus snížit počet lidí, kteří jezdí tzv. na černo. Dnešní (31. 5.) kontrola v ústecké čtvrti Mojžíř odradila od jízdy bez lístku zhruba dvacítku cestujících.

Přítomnost preventistů a kontroly ještě před vstupem do HMD vítá Zuzana Rusová, která jezdí s dětmi do školy na Vyhlídce: „Je to lepší. Jezdí pak míň lidí a jen ti, co mají lístky.“

Preventisté, kteří stojí na jedné zastávek v ústecké čtvrti Mojžíř, jsou v normálním provozu revizory dopravního podniku. Mají na sobě reflexní vesty, aby je lidé okamžitě poznali.

„Všichni chodí předními dveřmi, všichni mají jízdenky... Chodí si je běhat do stánku, když nás vidí. Takže to asi plní účel, si myslím,“ komentuje svou přítomnost na zastávce jeden z nich.

„Kromě revizorů, kteří stojí venku, je jeden i uvnitř vozu MHD u označníku jízdenek, aby ohlídal, že si cestující jízdenku po vstupu do vozu opravdu označí,“ doplňuje mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Luboš Heřman.

Během hodinové kontroly na zastávce „Mojžíř, sídliště“ odešlo od 4 trolejbusů, které odsud odjížděly do města, 17 lidí bez jízdenky.

Podobná opatření fungují také v Ostravě nebo v Brně.

autor: bach
Spustit audio