Vibrační přístroje tuk neodstraní, ten se musí odsát

„Pohádka o tom, že s vámi nějaký zázračný přístroj zatřese a zbaví vás tuku, se poslouchá hezky, ale je to jenom pohádka,“ usmívá se MUDr. Blanka Vraspírová, primářka kliniky plastické chirurgie ESTETICUSTI s.r.o.

Odbornice dále vysvětluje: „Přístroje mají rozbít část tukových buněk a lymfatický systém má odvést tuk z těla ven. Sto procent tukových buněk ale v těle zůstane, zkoušela jsem přístroje takzvané liposukce 3. generace, tam ale není žádný efekt.“

Liposukce je metoda odsání tuků, která ale rozhodně neřeší obezitu. Provádí se při lokálních tukových zásobách, tedy například na bříšku nebo na silných pažích či podbradcích. „Odsajeme kolem 75% tukových buněk. Metoda je nevratná, tuková vrstva se nevrátí,“ říká Blanka Vraspírová.

A jak takové odborné odstranění tuku z těla probíhá? „Menší tukovou vrstvu odstraníme v lokální anestézii. Zakreslíme požadovanou partii, tu na operačním sále umrtvíme z jednoho vpichu, zasuneme liposukční kanylu, napojíme ji na odsávání a vibraci,“ popisuje primářka postup operace, při které se kanylou rozšlehají tukové buňky a tuk stéká do liposukční nádoby.

Metoda, která naopak využívá odebraný tuk

Lipofilling využívá tuk odebraný z vlastního těla. Tukové buňky se odeberou z té části těla, kde je ho nadbytek – u žen nejčastěji ve spodním bříšku – a zpátky se aplikují do problémové oblasti. Takto se vyhlazují například vrásky. Lipofilling využívají ženy i při zvětšování rtů nebo prsů, muži ke zvětšení intimních partií. „Je to metoda přirozená a není vůbec nebezpečná,“ ujišťuje MUDr. Vraspírová. „U menších zákroků ji provádíme ambulantně, u větších zůstává klient přes noc,“ dodává.

Přehrajte si rozhovor moderátorky Evy Bucharové s MUDr. Blankou Vraspírovou, primářkou kliniky plastické chirurgie ESTETICUSTI s.r.o. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio