Vězeňská služba by chtěla v Proboštově u Teplic zřídit věznici. Radnice i obyvatelé obce jsou proti

11. leden 2017

V Proboštově u Teplic by mohla být věznice s dozorem. Odsouzení v tomto typu zařízení mohou pracovat venku nebo navštěvovat různé akce - vždy ale v doprovodu dozorce. Vězeňská služba jedná o koupi čtyřpatrové budovy na okraji obce. Zastupitelům Proboštova ani jeho obyvatelům se ale tento záměr nelíbí.

„Odmítáme to především z důvodu zachování bezpečnosti v obci. Objekt se nachází při výjezdu z Proboštova do Novosedlic, v bezprostřední blízkosti se nachází rodinná zástavba i základní a mateřská školka. Tento investiční záměr je v rozporu jak s územním plánem obce, tak s rozvojovými dokumenty Ústeckého kraje,“ vysvětlila důvody Proboštova starostka obce Jana Čermáková.

Zástupci Vězeňské služby se přijeli do Proboštova informovat, zda je investiční záměr v kontextu s územním plánem.

„Navštívili stavební úřad a navštívili i mě, aby mě ujistili, že by šlo o zařízení typu B ‒ tedy pro lehké trestné činy. Výhody věznice v obci jsou, že by nám byli schopni zajistit údržbu a úklid obce a znamenalo by to i nová pracovní místa pro naše občany, nebo možnost obědů pro seniory,“ doplnila Čermíková.

Obec loni koupi budovy za 7 milionů zvažovala, nakonec to ale zastupitelé odmítli, protože se neshodli na tom, k čemu by ji využili, a také proto, že rekonstrukce by stála dalších 50 milionů korun.

Vězeňská služba je podle majitele budovy vážným zájemcem o koupi

Aktuální cenu nechtěl majitel Pavel Krajník z Teplic prozradit. Jednání s Vězeňskou službou ale potvrdil: „Už mám nějaký věk a nechci se o to starat. Mám víc zájemců, ale Vězeňská služba je jeden z těch hodně vážných.“

K možnosti zřízení věznice v Proboštově mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová uvedla: „Tento objekt je jednou z několika možných variant, díky které by bylo možné zvýšit ubytovací kapacity Vězeňské služby. Proběhlo zatím první jednání, proto nejde zdaleka odpovědět na konkrétní dotazy. Navíc v této lokalitě probíhá ověřování, jestli v této lokalitě nemá stát objekt, který by bylo pro naše účely vhodný.“

Obec pošle Vězeňské službě zamítavé stanovisko z pohledu územního plánu. Další kroky zastupitelé teprve projednají ‒ jednou z možností je podle starostky Čermákové odkup budovy. Pro Pavla Krajníka už ale obec po loňských zkušenostech není partnerem pro vyjednávání o koupi.

autor: hau
Spustit audio