Většina autokempů v Ústeckém kraji hodnotí končící sezónu jako úspěšnou. Výjimkou jsou kempy v okolí Českého Švýcarska

5. září 2022 08:34

Pomalu končící sezónu v autokempech hodnotí většina jejich provozovatelů v Ústeckém kraji jako vydařenou. Naopak jako za téměř zmařenou ji považují provozovatelé a majitelé kempů na území nebo v blízkosti Českého Švýcarska na Děčínsku. Může za to ničivý požár na přelomu července a srpna.

Velmi kladně hodnotí sezónu například v autokempu u Kamencového jezera v Chomutově, kde měli po celou sezónu chatky a bungalovy beznadějně vyprodané. Na víkendy se pak zaplnila i místa pro karavany a stany.

Stejně spokojení mohou být i v Oseku na Teplicku, kde do tamního kempu přijelo podle odhadů radnice, která se o kemp stará, více návštěvníků než v uplynulých letech – na víkendy tam bylo po celé léto zcela plno.

V Chabařovicích na Ústecku také panuje spokojenost, protože návštěvníků přijelo stejně jako v letech minulých.

Kempům u Českého Švýcarska sezónu zhatil požár v národním parku

Spokojenost naopak nepanuje mezi provozovateli autokempů na Děčínsku. Ti uplynulou sezónu hodnotí v podstatě stejně jako tu v období pandemie. Na konci července jim totiž de facto sezónu předčasně ukončil požár v Národním parku České Švýcarsko.

Nejde přitom jen o kempy přímo v požárem zasažené oblasti – například kemp Česká Brána leží na jihu národního parku, asi 20 kilometrů od plochy zasažené ohněm. Přesto ho lidé začali opouštět druhý den požáru a doteď je téměř prázdný.

Stejnou zkušenost má i provozovatel kempu v Děčíně, odkud lidé do národního parku často vyrážejí. Média, ale i samosprávy, měly podle majitelů autokempů od začátku vysvětlovat, že požár zasáhl jen část národního parku. A i když se jedná zrovna o tu nejvíc navštěvovanou, tedy soutěsky Kamenice v Hřensku a Pravčickou bránu, mělo být víc nahlas řečeno, že České Švýcarsko má i tak hodně co nabídnout.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související