Veterinární správa loni rozdala nejvíc pokut kvůli nedostatkům v chovu hospodářských zvířat

25. březen 2019 14:38

Pracovníci ústecké krajské veterinární správy vloni při kontrolách ochrany zdraví a pohody zvířat udělili rekordní výši pokut. Bylo to 800 tisíc korun. Většinou šlo o přestupky z nedbalosti, navíc často opakované. Proto státní veterináři přitvrdili.

Loni provedla veterinární správa v Ústeckém kraji 1079 kontrol – závady našla ve 229 případech.

„Většinou třeba někdo chová dva koně, pět prasat pro vlastní potřebu… A zapomene si to hospodářství zaregistrovat u ministerstva zemědělství. My musíme bezpodmínečně vědět, kde se to hospodářství nachází pro případ, že vypukne nákaza,“ přiblížila nejčastější přestupky Lenka Hanušová z ústecké krajské veterinární správy.

Veterináři řešili týrání i africký mor prasat

Jednalo se ale i o týrání – z jatek z Vysočiny se veterináři například dověděli o krávě z Ústeckého kraje, která v sobě měla antibiotika, a zjistilo se také, že na porážku ji vezli už s protrženým vemenem, kde jí praskl vřed. Chovatel v tomto případě dostal pokuty za celkem 13 tisíc korun, ministerstvo zemědělství mu také zkrátilo dotace.

Lenka Hanušová zmínila také africký mor prasat, který se prokázal ve Zlínském kraji, a který se naštěstí po republice nerozšířil. Státní veterinární správa tam 14. března 2019 zrušila mimořádná opatření.

Jedním z opatření byl také intenzivní odlov divočáků, který probíhal i v Ústeckém kraji – od července 2017 do 20. března 2019 eviduje krajská veterinární správa podle Lenky Hanušové 520 divočáků, kteří tuto nemoc měli – myslivci je buď našli mrtvé, nebo se u auty sražených zvířat tato nemoc prokázala.

Africký mor prasat k nám ale může přijít z východu – státní veterinární správa má informace o šíření z Ukrajiny přes Polsko, kde je už zhruba 120 kilometrů ve vnitrozemí. Tato nemoc se šíří rychlostí 20 až 40 kilometrů ročně.

Loni správa řešila pouze dva případy moru včelího plodu

Veterináři v Ústeckém kraji řeší i další nákazy zvířat – například nemoc IBR u skotu, která se nejčastěji projevuje teplotami, kašlem a podobně. Aktuálně ze tří hospodářství v kraji, kde krávy tuto virovou nemoc měly, zůstává jedno – i to by podle Hanušové mělo být brzy zdravé.

Loni řešila krajská veterinární správa také dva případy moru včelího plodu, a to na Děčínsku. V roce 2017 bylo těch případů v kraji 16, nejvíc od roku 2014. Částečně je to dáno i tím, že v kraji klesá počet včelstev.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související