Verneřice se snaží přimět své obyvatele ke zodpovědnějšímu třídění odpadu

20. leden 2020 09:29

Vedení Verneřic na Děčínsku chce přimět tamní obyvatele třídit odpadky. Pracovníci technických služeb tam kontrolují namátkově popelnice. Když do nich lidé nahází i věci, které by mohli dát do nádob na tříděný odpad, nechají jim na nádobě upozorňovací lístek. Na něm stojí psáno, že pokud nezačnou odpad třídit a budou do popelnic házet všechno možné, může se jim stát, že jim příště popelnici nevyvezou.

„Popelnici, která je blbě vytříděná, poznáte podle toho, že má nadzvednuté víko,“ shrnuje ve zkratce Jan Dudycha, mistr technických služeb ve Verneřicích.

„Tady jsou popelnice, které čekají na vývoz – jak vidíte, je tu podobná situace jako dole,“ ukazuje Dudycha další popelnice na jiném místě. Na popelnice pak uvazuje malou cedulku s upozorněním, že nevytříděné popelnice nebudou příště vyváženy.

Varovná cedulka u nevytříděných popelnic

„Popelnice namátkově kontrolujeme a dáváme jim tam nálepky s prosbou, aby ten odpad pečlivěji třídili,“ popisuje starosta Verneřic Daniel Zygula a pokračuje: „Teď tu máme poplatek za svoz komunálního odpadu 480 korun na osobu.“

Teď zaplatí Verneřice za svoz komunálního odpadu asi milion korun, od lidí vyberou zhruba 800 tisíc a kolem 200 tisíc dostávají za třídění.

„Čím víc budeme třídit, tím víc peněz za to budeme mít. Můžeme těm lidem pak garantovat trvale udržitelnou cenu a nemusíme zvyšovat poplatky za svoz komunálního odpadu,“ plánuje starosta.

Město vyzvalo obyvatele k lepšímu třídění už před dvěma měsíci. Zhruba za tři měsíce Verneřice vyhodnotí, jestli lidé začali víc třídit. Starosta by byl nejraději, kdyby svozová firma začala jednotlivé nádoby vážit.

Spustit audio

Související