Vepřové ve šlehačce
Suroviny: 4 kotlety (raději bez kosti), 8 větších brambor, 2 kelímky šlehačky, mletá paprika, sůl, máslo na vymazání.
Postup: Plátky masa naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, zalijeme šlehačkou a necháme půl hodiny odležet. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a polovinou z nich vyložíme vymazaný pekáč nebo zapékací mísu, osolíme, poprášíme paprikou, poklademe plátky masa i se šlehačkou a zakryjeme druhou polovinou brambor – opět osolených a opaprikovaných. Mísu zakryjeme a v troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 2 hodiny. Před koncem pečení odkryjeme, aby se vytvořila krustička.
Dobrou chuť vám přeje Kateřina Lišťanská a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.