Vepřová plec podle šenkýře. Klasika českých hospod
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/f03b77d254c7e1169a012ca576f9eacf.jpg?itok=g8mq0Py3)
Masovou směs Šenkýř má na svém menu spoustu restaurací
Důležitou roli v receptu hraje pivo. Leckde připravují „šenkýře“ jinak, my doporučujeme tento způsob. Využijete třeba i sterilované lečo, které jste si v létě připravili.
- 500 g vepřové plece
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička cukru krupice
- 3 masité papriky, 5 vyzrálých rajčat nebo
- 1 konzerva zeleninového leča (720 ml)
- 2 chilli papričky (podle chuti)
- 70 g rajčatového protlaku
- 150 ml světlého piva
- mletý pepř, sůl
- zeleninová obloha
Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr, který necháme trochu zkaramelizovat. Na tomto základu zprudka orestujeme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, mírně podlijeme vařící vodou a dusíme. Po chvíli přidáme chilli papričky, papriky a sloupnutá rajčata, vše nakrájené na drobnější kousky. Místo čerstvých rajčat a paprik můžeme použít sterilované zeleninové lečo. Dále vmícháme rajčatový protlak, zalijeme pivem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Pokrm již nemusíme zahušťovat, o to se postará použitá zelenina.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka