Vendula Zimová - dula

Ve čtvrtek 14.1. jsme si povídali o povolání duly. Co je jejím posláním? Co všechno umí a čím může taková dula maminkám pomoci? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu!

0:00
/
0:00

Český rozhlas Sever Vám přeje příjemný poslech!

Níže najdete přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, pozvaný ohlášený host Vendula Zimová, pěkný den.

Vendula Zimová, "dula": Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: A já už jsem na vás prozradila, že pracujete jako "dula" a kolegyně tady vznesla dotaz, z čeho to slovo pochází a tím možná i trošičku naznačíme obsah té profese.

Vendula Zimová, "dula": Tak slovo "dula" je ze starořečtiny, jeho původní význam znamená pomocníci. Byla to vždycky žena, která pečuje o blízkou osobu. Takže pomocnice a úplně původním významem je to otrokyně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a dnešní náplň termínu?

Vendula Zimová, "dula": Dnešní náplň termínu je, že dula vlastně pečuje o budoucí maminku, pomáhá ji připravovat se na porod, doprovází ji během porodu a samozřejmě je jí k pomoci i během šestinedělí.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže maminka se může ptát, může chodit se svými starostmi a vy ...

Vendula Zimová, "dula": Ano, ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... poradíte, seč vám síly stačí.

Vendula Zimová, "dula": Přesně tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: Poradíte a zodpovíte i otázky našim posluchačům. Připomínám znovu kontakty - e-mailová adresa: host@sever.rozhlas.cz nebo číslo pro SMSky 9077703. Nezapomeňte, na první slovo ve zprávě musí být HOST a ještě pevná linka - 75212212. Ve hře pro jednoho z vás je krásná sbírka fejetonů Václava Větvičky Moje vzpomínková dobrá jitra. Je to hezká modrá knížka, tak ale mohou volat i ty budoucí maminky, které třeba čekají holčičku. Hlavně to neodkládejte, ať to stihneme zodpovědět.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever. Dnešní host ve vysílání Vendula Zimová. Dula Vendula - hezky se vám to rýmuje. Jméno vás asi nevedlo k výběru téhle profese?

Vendula Zimová, "dula": Ne, to ne, rozhodně ne. Náhoda pěkná, ale náhoda.

Slávka Brádlová, moderátorka: Pěkná, ale náhoda. Tak co vlastně dula může pro tu budoucí maminku udělat? Už jsme řekly, že je to žena, která provází budoucí maminku během těhotenství, třeba i při porodu, pak třeba i při tom šestinedělí. Tak začněme hezky na začátku.

Vendula Zimová, "dula": Je to, je to o tom, že maminky, které přemýšlely o porodu, nechtějí být v tom samy, samozřejmě mají možnost spoustu literatury a v té literatuře se dočtou i o dule, o ženě, která jim prostě pomůže se vším. Já myslím, že takovým nejhlavnější v tom naše vztahu je, že maminka mi může zavolat kdykoli. Jestli má nějaký momentální problém, zvedne telefon, popovídáme si o tom. Takže tohle je, tohle je vlastně na prvním místě, co maminkám nabízím, aby se hned zbavily strachu. Samozřejmě i na nich je třeba frekvence setkávání, jak ony potřebují, tak se setkáváme. Většinou za nimi jezdím domů, takže jsou ve svém domácím prostředí. Nemusí se řešit, kam se, jak, kdy dostanou, což s tím narůstajícím bříškem je čím dál těžší, nehledě na roční dobu.

Slávka Brádlová, moderátorka: A třeba v dnešním počasí.

Vendula Zimová, "dula": Ano, přesně tak. Takže jedu kdykoli. I to naše povídání je dlouhý přesně tak, jak ta maminka potřebuje. Nejenom, že povídáme o tom, co jí vlastně aktuálně trápí, nebo, co by chtěla vědět, co se dozvěděla, nebo co jí bude čekat. Zároveň nabízím třeba i úlevovou masáž, když třeba bolí záda, nebo také pro podporu takového dobrého pocitu, tak to taky třeba probíhá na tom setkání.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm, mne by zajímalo, jestli je na to nějaká škola, nebo jestli čerpáte třeba jenom z vlastních osobních zkušeností? Vím, že jste taky maminkou.

Vendula Zimová, "dula": Ano, tří dětí.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže praxe by byla.

Vendula Zimová, "dula": Praxe je veliká. Samozřejmě Česká asociace dul, ve které jsme jako duly sdruženy, tak ta nabízí kurz. Do toho kurzu je možné se přihlásit, teď, myslím, že trvá dva roky a tam vlastně ta žena dojde, vlastně projde všechny možné oblasti, kterých se to týká a vlastně se pro tuhletu práci vyškolí. Samozřejmě ta osobní zkušenost je moc důležitá, ale i musím říci, že i ty ženy, které jdou do toho kurzu a nemají ještě vlastní dítě, že to vůbec nevadí, není to jako žádnou podmínkou. Je to výhodou, ale ne podmínkou.

Slávka Brádlová, moderátorka: Zajímalo by mne, jak vypadají ty odborné předměty v kurzu, protože určitě tam bude něco ze zdravotnictví, z medicíny jako takové, protože to je asi základ, ale potom je to spíš o takovém umění komunikace, vcítění se.

Vendula Zimová, "dula": Ano, ano. Je to hodně o tom, jak maminku podpořit, v jaký situaci, co, když se jak děje a samozřejmě ty oblasti, mělo by to jakoby pojmout úplně všechno. To znamená, nejenom teda to těhotenství samo o sobě, tu maminku, psychický její stav, fyzický její stav, samozřejmě i celou rodinu, zároveň třeba i přípravu na kojení, kojení samotný pomoci, protože tam je taky potřeba velmi často, hlavně na tom začátku.

Slávka Brádlová, moderátorka: Poradit, jak na to vůbec.

Vendula Zimová, "dula": Ano. Samozřejmě ten kurz se dotýká jakoby sebepéče duly, protože když ten porod třeba trvá 24, 28 hodin, tak jak si jakoby pomoci.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nestrašte, nestrašte.

Vendula Zimová, "dula": Je to možný, je to možný, tak jak třeba, aby to sama zvládla, to znamená tak jako, jak na sebe se zaměřit, co ona sama potřebuje a čím si pomoci.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak vás poslouchám, možná, že by si pak maminka řekla, ono bude asi lepší mít u porodu dulu než toho tatínka, který může zkolabovat a ještě tam způsobit nějaké komplikace. Tak i to jste ochotna podstoupit nebo udělat pro tu maminku?

Vendula Zimová, "dula": Určitě ano. Pravda je, že je nejlépe, když se podporuje celá ta rodina, to znamená, já často chodím doprovázet maminky i jejich partnery, což je perfektní v tom, že se můžeme třeba podělit o tu fyzickou práci, o tu psychickou práci. Ti tatínci jsou v pohodě, protože vědí, co se děje, všechno jim můžu vysvětlit, nejsou tak nervózní a vědí přesně, jak pomoci té mamince, co v danou chvíli potřebuje. Ale samozřejmě, že ta moje pomoc je důležitá, tam kde se ten tatínek na to necítí, nebo třeba ta maminka je sama, tak tam má veliký smysl, to určitě ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: A ještě by mne zajímalo, jak je to s tím vcítěním se? Protože někdy ty budoucí maminky, mluvím i z vlastní zkušenosti, přeci jenom trošičku jsou takové rozkolísané duševně a najednou mají před očima obrovský problém, který třeba lékaři se jako problém vůbec nejeví a trošku to bagatelizují, protože těch maminek v ordinaci třeba má 10, 15 za den, kdežto ta maminka je poprvé v očekávání, všechno to prožívá hodně silně. Takže nepřišlo vám nikdy něco směšného nebo zbytečného, na co se taková žena je schopna i zeptat?

Vendula Zimová, "dula": Ne, vůbec ne. Pravda je, že důležitý pro ten náš jakoby kontakt a pro to vytvoření důvěry, ta důvěra je vlastně nejdůležitější na tom našem vztahu, když mám doprovázet během toho porodu, během té nejcitlivější doby, kterou třeba ta žena zažívá, tak je, abychom se setkaly dřív a pro mne je strašně důležitý, abych věděla, jakou představu ta maminka má. A většinou ty maminky řeknou, co by jak chtěly, když to spolu probereme bod po bodu třeba, co se bude dít, nebo co by se mohlo dít, tak vím, co by si v danou chvíli přály, jak by asi nejlíp ..., i když to třeba v danou chvíli nepůjde, ale já tu představu vím a i maminky samozřejmě mají strach z toho, jak budou reagovat, jak, jak snášejí nebo nesnášejí bolest. Takže my máme šanci se na všechno připravit dopředu. Proto je i dobrý třeba setkat se dřív, ne, já nevím, třeba 14 dní před porodem, ale i to se mi stalo, že maminka najednou ze strachu, že už se to blíží, tak se ozvala. Taky jsme to zvládly.

Slávka Brádlová, moderátorka: Už na poslední chvíli, dá se říct.

Vendula Zimová, "dula": Na poslední chvíli, ale zvládly jsme to.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak já doufám, že naši posluchači se neozvou na poslední chvíli, neodkládejte dotazy, pokud vás něco zajímá, chcete se zeptat duly Venduly Zimové na něco, tak neváhejte - 475212212 nebo e-mail host@sever.rozhlas.cz, číslo pro SMSky 9077703, první slovo ve zprávě HOST.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, máme tady zajímavého hosta Vendulu Zimovou., dulu Vendulu, budu to říkat takhle, protože se mi to moc líbí a máme tady už také první dotazy posluchačů. Tak Světlana z Mostu: "Jaké jsou dnes možnosti porodů v porodnicích?Do vody, v sedě, popřípadě jiné, anebo se pořád rodí jenom na sále na lehátku? Určitě máte přehled."

Vendula Zimová, "dula": Musím říci, že díky tlaku maminek, že o porodu přemýšlejí a přejí si ho jinak než právě na lehátku v leže, tak ty možnosti jsou. Musím teda říct, že porod jako takový, to znamená druhá doba porodní, když se miminko tlačí ven, tak třeba porodní stoličku, to se používá málokde porodní stolička, do vody se nerodí, někde tady, myslím, že v Kadani, ale teď si tím nejsem jistá, v Kadani asi ano, v tom Centru aktivního porodu, ale samozřejmě ty možnosti jsou takový, že ta porodní křesla, že už se rodí, že jo, v sedě, že se přizpůsobí v podstatě i té porodí stoličce, část vyjede nahoru, část dolů. Je to, rozhodně je to přirozenější, příjemnější, využívá se gravitace. V tomhle je to hodně vepředu, je to veliký rozdíl.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, z vlastních zkušeností musím říci, že spoléhat při porodu na pouhou gravitaci, to je hodně málokdy.

Vendula Zimová, "dula": To nelze, samozřejmě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak další dotaz: "Jaký máte názor na mateřství po čtyřicítce?" A pozor, je to muž: "Slyšel jsem, že už to není vhodné z hlediska uvolněných tkání v těle rodičky. Honza, Praha."

Vendula Zimová, "dula": Samozřejmě, že takový nejdoporučovanější věk pro děti je od 25 let, i když musím říci, že i moje klientky častokrát své první dítě rodí až po třicítce, třeba 35, že a můj názor na porody po čtyřicítce, když se ta žena cítí dobře, nevidím problém. Jde to, funguje to, jsou to spokojené maminky, ale samozřejmě vědí a je to jejich jakoby odpovědnost, že to riziko zdravotní samozřejmě je tam vyšší.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak tady z toho dotazu nevyplývá, jestli jeto mateřství po čtyřicítce ve smyslu prvorodičky, ženy, která bude to první dítě mít až po té čtyřicítce, nebo jestli třeba je to druhé, třetí dítě v pořadí. Co byste ..., no, samozřejmě je to velice individuální, ale co byste viděla jako lepší? Po čtyřicítce raději, pokud už je to druhé, třetí dítě, než ten první porod? Přece jenom ...

Vendula Zimová, "dula": No, to, to určitě, to určitě. Z těch zkušeností to takhle je. Když prostě mají doma už větší třeba děti, a pak se teda nějak sadaří, ať náhodou nebo záměrně ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Ne náhodou.

Vendula Zimová, "dula": Přesně tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: Probíráme sice maminky, protože vy jste průvodkyní budoucích maminek, rodících maminek a maminek v šestinedělí, no, ale, co když třeba nějaká maminka díky takové psychické nerovnováze přetrvávající i to šestinedělí se na vás obrátí?

Vendula Zimová, "dula": Samozřejmě, samozřejmě kdykoli.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nevadí?

Vendula Zimová, "dula": Ne, ne, ne, naopak. Já kolikrát se s maminkami ani nesetkám, jenom prostě mám své webový stránky, tam najdou kontakt a řešíme třeba kojení. Třeba se vrátí z porodnice a s kojením je nějaká potíž, stačí jenom třeba telefonát, vysvětlíme si to, povíme si to, povzbudíme a všechno je v pořádku. Pak už se maminky neozvou, kojí a je to v pořádku. Takže ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Právě myslím si, že mnoho miminek přišlo o tenhle základní prvotní zdroj jenom díky tomu, že ta maminka neuměla, nezvládla a nikdo jí nepomohl, neporadil, jak na to.

Vendula Zimová, "dula": Tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: Pořád ještě posluchači mají šanci se ptát. E-maily - host@sever.rozhlas.cz, 9077703 pro SMSky se slovem HOST na začátku.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever a dulu Vendulu, Vendulu Zimovou, která povídá o té vlastní profesi a mám tady další dotazy posluchačské. "Platí práci duly zdravotní pojišťovny?"

Vendula Zimová, "dula": Bohužel zatím neplatí pojišťovny.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže je to na vzájemné dohodě?

Vendula Zimová, "dula": Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: "Spolupracujete nějak s lékařem ..." asi zřejmě gynekologem, "ke kterému žena dochází?"

Vendula Zimová, "dula": Já si myslím, že pokud by to bylo třeba přání té maminky a něco se tam tak jakoby vyskytlo pro tu spolupráci, tak určitě bych, ale zatím nespolupracuji konkrétně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak nakonec poskytujete porady a rady trochu jiného druhu než lékař.

Vendula Zimová, "dula": Ano, ano. Já nejsem zdravotník. Je to hodně o té psychické podpoře. Fyzické taky, ale ne té zdravotní samozřejmě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, jaký je váš názor na porody doma?

Vendula Zimová, "dula": Já musím říci, že jako dula vlastně doprovodím maminku kdekoli si přeje rodit, takže to by bylo to nejúžasnější na porodech, kdyby si maminky mohly rozhodnout kde. Samozřejmě v porodnici nebo v porodním domě, takovým mezistupněm mezi porodem doma a porodnicí, a i kdyby chtěly rodit doma. Samozřejmě já sama bych u toho nemohla být, to bych ... nejsem, nejsem opravdu zdravotník, to by nešlo, samozřejmě, kdyby tam byl lékař nebo porodní asistentka, tak ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Máte už takovou zkušenost? Nebo je to zatím v rovině teorie?

Vendula Zimová, "dula": Mám. Ne, ne, ne, mám jednu zkušenost.

Slávka Brádlová, moderátorka: A úspěšnou?

Vendula Zimová, "dula": Úspěšnou, ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Miminko zdravé, v pohodě?

Vendula Zimová, "dula": Miminko zdravé, krásné. Už mu jsou tři roky, myslím.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak ještě nám sem donesli další dotazy. Tak podíváme se na to. Tady Dana z Doks, rodila třikrát a když se ptala muže, tak jí řekl, že by to asi nezvládl, zřejmě tedy přítomnost u porodu. Tak jaký je váš názor?

Vendula Zimová, "dula": Hm, ano, ano. Můj názor na to je určitě takový, že ti tatínci, ti partneři, kteří se na to necítí, tak by tam neměli být jakoby nuceni být. Jakoby já chápu maminky, že při takový těžký chvíli by si přály podporu, psychickou, fyzickou, jakoukoli, ale někdy opravdu pro toho muže je to tak náročný proces vidět tam tu ženu trpět, nebo vůbec si to neumí představit. Většinou k tomu, i když se třeba na začátku brání a nechtějí a tak si to většinou pak rozmyslí a jdou do toho a mají z toho hezký zážitek.

Slávka Brádlová, moderátorka: Přece jenom.

Vendula Zimová, "dula": Ale musí to rozhodnutí být na nich, ale chápu to naprosto. A musím teda říci, že jako dula, dula není o tom, že partnera nahradí, nejlépe, když je doprovodí oba, ale chápu, chápu ten ...

Slávka Brádlová, moderátorka: No, já právě znám takové historky o maminkách na porodním sále, které pak toho manžela, otce dítěte a původce tedy té těžké hodinky velice znectí a vím, že porodníci to nemají rádi.

Vendula Zimová, "dula": Ano, ano. Může se stát, když to ta žena prožívá, už je, dejme tomu, v tom závěru, taky jsem to takhle zažila, že si vyslechl manžel, ale ustál to, byl šikovný, ustál to, věděl, byl na to připraven, že i tak může maminka reagovat.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ještě by mne zajímalo, jakou máte zpětnou vazbu? Tak samozřejmě, pokud je všechno v pořádku, ženu dovedete až k porodu, přejdete s ní, pomůžete jí přejít i to šestinedělí, což je psychicky, bych řekla, hodně náročná doba.

Vendula Zimová, "dula": Ano, to hodně, přesně tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: A pak vlastně není problém, už není potřeba poradit, rozloučíte se?

Vendula Zimová, "dula": Rozloučíme se a třeba ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Chodí se vám chlubit s miminky?

Vendula Zimová, "dula": Ano, ano, určitě, chodí, voláme si, nebo se i navštěvujeme, že hodně třeba stojí o návštěvu - přijeďte se podívat, jako jak jsme veliký, co prostě všechno máme za sebou. Tak to určitě. A pak taky i během toho vývoje toho miminka taky přicházejí určitý období, třeba když je právě přechod z kojení na pevnou stravu, tak i tohle konzultujeme a častokráte i nemoci, nebo když se třeba něco děje, protože, a to nabízím maminkám, můj otec je dětský lékař, takže když kdykoli, tak volají mně, já můžu s ním zkonzultovat vlastně, na koho se obrátit, nebo co se teda děje. Takže ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Poradit popřípadě cestu dál, pokud sama byste nevěděla.

Vendula Zimová, "dula": Ano, ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak čas vyměřený našemu dnešnímu povídání vypršel. Díky za něj. Doufám, že žádná maminka vás během té půlhodinky nesháněla a když, tak to všechno doženete. A ještě musím sdělit, že knížku Václava Větvičky Moje vzpomínková dobrá jitra dnes získá posluchačka Dana z Doks. Takže pak se domluvíme na adrese zaslání. Vám díky za ten čas.

Vendula Zimová, "dula": Taky děkuju.

Slávka Brádlová, moderátorka: Mějte se hezky a někdy u nás na slyšenou.

Vendula Zimová, "dula": Na shledanou.

Spustit audio