Veledub ze Stroupeče u Žatce má šanci stát se Stromem roku

9. červenec 2020 09:27

Starý dub ze Stroupeče u Žatce se dostal mezi 12 finalistů republikové ankety Strom roku 2020.  Památný strom zvaný Vrakodávný veledub – Otec lesů je starý 540 let a do soutěže ho přihlásil místní okrašlovací spolek ve spolupráci s Lesy České republiky.

Vrakodávný veledub, zvaný též Otec lesů, stojí v bývalém zámeckém parku nedaleko vesničky Stroupeč. Býval tu zámeček Stroupeček, místní 500leté duby ho pamatují. Patří mezi ně i památný dub letní, s dutým kmenem, který svírají železné obruče.

Okrašlovací spolek, který dub do letošního ročníku soutěže Strom roku přihlásil, vede Jaroslava Mangová. „Od roku 1960 zažil několik požárů. Všechno přežil, ale bylo potřeba ho zpevnit obručemi,“ popisuje.

Poslední devastující požár přišel podle pamětníků krátce po ošetření a instalování obručí, v roce 2007.

„Je vidět, jak byly ty obruče původně napnuty, i jak se po požáru smrskly. Tehdy odborníci říkali, že ten strom uhynul, ale podívejte. A to ještě tady všude je plno maličkých dubů – dává vzniknout novým stromům,“ ukazuje Mangová.

Životaschopnost více než 500 let starého dubu ocenila také porota. „Přes to všechno, co se mu v minulosti stalo, přežil, a dokonce dal vzniknout i novým stromům, takže je to pro ně takový symbol naděje a chuti do života,“ shrnula Anna Poledňáková z organizačního týmu.

U přihlášených stromů hodnotí porota tři kritéria: krásu, příběh a komunitu, která za ním stojí.

Hlasování začíná na webu Strom roku 21. července a potrvá tři měsíce. Vítěz postoupí do mezinárodního kola Evropský strom roku.

Spustit audio

Související