Vedení Ústí nad Labem zvažuje koupi věžáku v Hoření ulici a bytového domu v Krásném Březně

18. červen 2018

Zastupitelé města Ústí nad Labem budou ve středu (20. 6.) rozhodovat o koupi věžáku na Severní Terase. Univerzita tam měla koleje a zčásti dům ještě využívá pro rektorát. Město uvažuje také o získání bytového domu v Krásném Březně.

Podle primátorky Věry Nechybové z Ústeckého fóra občanů je ve městě málo míst v domovech seniorů – proto univerzitu oslovila s tím, že by od ní 12patrový dům univerzity na Severní Terase město odkoupilo. Cena budovy je podle znaleckého posudku 61 milionů korun.

Univerzita by do kompletního přestěhování využívala, jako dosud, dvě patra – za to by městu platila roční nájem 2,1 milionu korun.

V minulosti bývaly v budově vysokoškolské koleje o kapacitě 120 pokojů – snad i proto vidí vedení města možné využití právě pro seniorské bydlení.

Stejný záměr mělo město už v roce 2013, kdy na splátky koupilo bývalou ubytovnu v Čelakovského ulici v Krásném Březně. Tam se ale dosud nic neděje – budova je zakonzervovaná.

Podle mluvčí města Romany Macové úřad hledá vhodné dotace – buď na startovací byty, nebo na byty pro seniory. Problém je podle ní v tom, že na tak velké domy není žádná vhodná dotační výzva.

Také v případě koupě univerzitní budovy by záleželo na parametrech. Například ředitelka Dobrovolnického centra Lenka Černá upozornila, že trendem v bydlení seniorů jsou spíš menší komunitní domy, nebo domy s pečovatelskou službou než obří domovy pro seniory.

Bytový dům v Krásném Březně, o jehož koupi také město uvažuje, je v ul. 1. Máje. K prodeji mu ho nabídl majitel, pražská firma RF Development, za 4,2 milionu korun. Znalecký posudek ale hodnotu odhadl na 4 miliony. Je tam 15 bytů, z toho je nyní 14 obsazených.

Dům je ale značně zdevastovaný – má poničené dveře, chybí zábradlí na schodišti, na chodbách jsou odpadky. Podmínkou vedení města je, že dům koupí bez nájemníků. Jak by přitom radní s domem naložili, to v důvodové zprávě není.

Spustit audio

Související