Vedení Ústí nad Labem naplánovalo na příští rok dvoumiliardový rozpočet

10. prosinec 2018

Rozpočet města Ústí nad Labem by měl být v příštím roce dvoumiliardový. Rozdíl mezi příjmy ve výši zhruba 186 milionů korun pokryje přebytek z letošního roku. Finanční plán začalo připravovat ještě minulé vedení města a noví radní ho schválili.

Nové vedení města mluví o posílení role obvodů. Na rozpočtu na příští rok se to ale zatím neprojeví. Obvody dostanou 137 milionů, to je o 6 milionů víc než loni, na provoz a údržbu zeleně – jde v podstatě jen o zákonné navýšení platů.

Je to dáno tím, že finalizace přípravy rozpočtu se kryla s volbami a povolebním vyjednáváním. Nová vedení obvodů vznikla 5., 15. a 19. listopadu, kdy také zastupitelé zvolili i nové vedení města.

Podle bývalé primátorky a náměstkyně primátora Věry Nechybové z Ústeckého fóra občanů tak dosluhující radní neměli s kým návrh projednat.

Ještě předtím, než budou o rozpočtu 17. prosince jednat zastupitelé, chce vedení města vše probrat i s ostatními politickými subjekty, které nejsou v koalici – tedy s hnutími PRO! Ústí, Vaše Ústí, KSČM a SPD.

Do budoucna chce vedení města podle primátora Petra Nedvědického z ANO upravit, kdo se o co stará – například aby část chodníku, a tím pádem i péči o jeho úklid a opravy, neměl na starosti obvod a další část město, S tím by pak souvisel i vyšší příspěvek obvodům na péči o majetek.

Investice 2019: Corso, bazén na Klíši a zoo

Větší plánovanou investicí města pro příští rok by měla být rekonstrukce Corsa v Krásném Březně, kde by mělo být např. kamerové centrum městské policie za zhruba 5 milionů korun, úpravy u dolního vstupu do zoo kvůli zvýšení bezpečnosti za 1,5 milionu a přestavba venkovního plaveckého areálu na Klíši.

Město chce také podle primátora Nedvědického znovu jednat s univerzitou o odkupu bývalého rektorátu v Hoření ulici pro seniorské a startovací bydlení.

Ze stejného důvodu Ústí nad Labem před lety koupilo dům v Krásném Březně, podle mluvčí města Romany Macové ale stále nejsou vhodné dotační tituly na opravy a přestavbu.

autor: bach
Spustit audio

Související