Ve vzduchu je hodně prachu, možná přijde opět regulace

19. listopad 2011

Kvalita vzduchu na řadě míst Ústeckého kraje je v sobotu opět špatná. Meteorologové uvažují o vyhlášení signálu regulace.

V ovzduší je kvůli přetrvávající inverzi velké množství polétavého prachu. Jeho limit byl dnes ráno výrazně překročený ve většině velkých měst kraje. Nejhůře se lidem dýchá v Ústí nad Labem, Děčíně, Mostu, Litoměřicích a Teplicích. Nejvyšší koncentrace prachu meteorologové naměřili v Lomu u Mostu, kde byl povolený limit překročený více než trojnásobně.

„Koncentrace šly nahoru. Momentálně se na několika místech blíží zvláštnímu imisnímu limitu pro regulaci,“ potvrdil David Král s ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Smog znepříjemňuje život také lidem v Libereckém kraji. Nejhorší situace je v České Lípě. V Liberci a v Jablonci se ovzduší naopak zlepšilo.

Severní Čechy trápí zhoršené rozptylové podmínky od nedělního rána. V předchozích dnech byl v regionu kvůli špatnému ovzduší vyhlášen signál regulace a některé průmyslové podniky musely omezit výrobu. Meteorologové jej odvolali ve středu.

autoři: tsch , bach | zdroj: ČTK
Spustit audio