Ve věznici v Bělušicích se konal 9. ročník Yellow Ribbon Run. Pravidelně se ho účastní i odsouzení

13. březen 2024 14:56

Z věznice v Bělušicích na Mostecku odstartoval 13. března 9. ročník běhu se žlutou stužkou, tzv. Yellow Ribbon Run. Skupina odsouzených tak měla možnost se výjimečně podívat i za brány věznice. Letos byl věnovaný tátům s trestní minulostí.

Krátce po 11. hodině vyrazila skupina 25 běžců za brány bělušické věznice na trasu dlouhou dva kilometry. Mezi nimi i Jiří, který si odpykává čtyřletý trest za řízení bez řidičského průkazu.

„Je to zpestření, forma relaxace, člověk vypne – běží si, vyčistí si hlavu, nemyslí na trest, ale na ty hezký věci,“ vysvětluje.

Vězni v Bělušicích mají podle něj dvě místa, kde mohou běhat. „Buď máme vycházkový dvůr, kde můžeme běhat, nebo deseti či jedenáctikilometrovou trať po obcích kolem věznice,“ popisuje pan Jiří.

Běh je ale podle ředitele věznice Ondřeje Kroupy jen pro některé skupiny odsouzených.

„Je to jen pro ty odsouzené, kteří jednak umějí běhat, jednak pracují na vnějších pracovištích, to znamená na nestřežených pracovištích nebo na těch s volným pohybem, a kteří si plní řádně své povinnosti ve věznici,“ přibližuje Kroupa.

O běhání je mezi vězni zájem

Zpočátku tady vězni o běhání velký zájem neměli, to se ale rychle změnilo.

„Je o to relativně velký zájem. Ze začátku jsem musel po věznici chodit a oslovovat a vybírat si ty, kteří splňují ty podmínky. Teď už jsme ve fázi, kdy se mi hlásí sami – máme takový pořadník,“ potvrzuje vychovatel Pavel Lokvenc.

S odsouzenými začal běhat i ředitel věznice Ondřej Kroupa. „Vytrvalostní běh vás toho dost naučí – například pracovat s tělem, smířit se s prohrami stejně jako s výhrami. Je to sportovní činnost, která snad pozitivně ovlivní lidskou osobnost,“ uvažuje nahlas.

„Bylo to z kopce, pak do kopce – běželo se dobře,“ popisuje Jiří, kterému trest končí za čtyři měsíce. Běhat ale podle svých slov nepřestane.

Spustit audio

Související