Běh Yellow Ribbon Run ve Světlé nad Sázavou smazal rozdíl mezi vězenkyněmi a bezúhonnými sportovci

21. duben 2023 09:51

Ve Světlé nad Sázavou se běžel Yellow Ribbon Run - česky běh žluté stužky. Jde o akci, která má podpořit lidi s trestní minulostí a jejich rodiny.

Na startu nebyly jenom vězenkyně, účastnili se i studenti místních škol, amatérští sportovci nebo zaměstnanci věznice. Všichni oblékli fialové triko se žlutou stužkou jako symbol rovnosti. Nikdo nepozná, kdo je ve vězení, kdo v něm byl a kdo je bezúhonný.

Bezpečnostní opatření

Běh žluté stužky se koná v parku, který je otevřený pro veřejnost. Po cestičkách mezi trávníky se kromě běžců procházejí místní, pejskaři, je tu i pracovní četa, která čistila park od odpadků. Větší opatření by byla proti myšlence běhu. Jedinou prevencí tak byl výběr vězeňkyň, které můžou běžet. Na start se postavilo pět těch nejspolehlivějších.

Inspirace ze Singapuru

Do Česka myšlenku Běhu fialové stužky přinesla bývalá ředitelka největší české ženské věznice Gabriela Slováková, která ji okoukala v Singapuru, kde tento běh funguje už delší dobu. V Česku se poprvé konal v roce 2015. Už tehdy se ho účastnily vězenkyně z nápravného zařízení ve Světlé. Tehdy to byla součást Pražského maratonu.

Teď už se Yellow Ribbon Run běhá samostatně a kromě Světlé se tyto běhy pořádají například v Příbrami nebo opět v Praze

Spustit audio

Související