Ve Šluknově se dnes lidé sejdou na dvou demonstracích proti politikům

19. červenec 2012

Šluknov bude dnes odpoledne (19.7.) demonstrovat. Starostové regionu budou protestovat proti údajné nečinnosti vlády. Občanské sdružení Konexe bude zase na jiném místě vystupovat proti politikům Ústeckého kraje.

Ani po roce od loňských nepokojů se ve Šluknovském výběžku nic nezměnilo. Vláda problémy prý neřeší, myslí si starostové i někteří obyvatelé regionu. Místostarosta Krásné Lípy Jan Kolář z kandidátky Sdružení 2010 k neutěšené situaci v regionu říká: „Šluknovsko chudne, a to je, myslím, ta hlavní odpověď na důvod nepokojů. My si dlouhodobě myslíme, že zásadní recept je dát lidem možnost pracovat, vydělat si peníze a tím pádem se i začlenit. Na tom nic není – kdo pracuje, dostává odměnu. Pokud je odkázán na sociální dávky nebo hledá jiné cesty, jak k těm prostředkům přijít, tak to pak samozřejmě přináší drobnou kriminalitu, přestupky, a tak dále.“

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková považuje čtvrteční demonstraci spíše za populistické předvolební gesto než férový přístup starostů. Někteří z nich navrhovaná opatření k řešení sociálních problémů nebyli schopni akceptovat. Týká se to třeba bydlení, připomněla vládní zmocněnkyně. „Sociálně slabí lidé zůstávají nepřiměřeně dlouhou dobu na ubytovnách... Ale bohužel, protože jiné bydlení v obcích pro ně není dostupné, bydlí na ubytovnách třeba osm let. Platí zde přitom vysoké nájemné – daleko vyšší, než by platili v normálním tržním nájemním bytě.“ vysvětluje Monika Šimůnková.

Demonstrace svolaná starosty Šluknovska se nelíbí občanskému sdružení Konexe. To se obává, že protest představitelů měst a obcí mohou někteří obyvatelé zneužít k útokům namířeným proti Romům. Proto sdružení Konexe pořádá na jiném místě ve Šluknově shromáždění proti korupci, kriminalitě, klientelismu, neschopnosti a rasismu mezi politiky Ústeckého kraje.

autor: Josef Suk
Spustit audio