Ve školách na Lounsku pokračuje druhé kolo povinného testování na koronavirus

15. listopad 2021 14:06

Druhé kolo testování na covid-19 podstoupili 15. listopadužáci a studenti ve 23 okresech republiky, včetně Prahy. Plošné testování na základních a středních školách, konzervatořích a ve školních družinách nařídila vláda, aby podchytila případná ohniska nákazy. V Ústeckém kraji se povinně testovali školáci na Lounsku, tedy i v Základní škole v Lenešicích poblíž Loun.

„Jo, to zvládneme, to není problém,“ nebojí se testování osmačky Jenifer a Natálii. V jejich třídě se ale netestují všichni – třeba Bára je proti covidu očkovaná. „Nemyslím si ale, že to má nějaké výhody, kromě toho zdravotního,“ shrnuje.

V lenešické škole je očkovaných celkem 15 dětí. Testovat by se nemusely ani ty, které v posledních 180 dnech prodělaly covid – takové tu ale prý aktuálně nejsou, proto všechny neočkované čeká testování.

V případě pozitivního antigenního testu přichází na řadu PCR

Jeho průběh popisuje ředitelka školy Jana Ledvinová: „Testování probíhá v hodině, když je to možné, tak s třídním učitelem. Mají tam ty zkumavky, tak si to udělají celé sami. Mezi tím si povídají, případně jedou alespoň částečně tu první hodinu.“

Pokud je antigenní test pozitivní, vedení školy volá rodičům. Ti pak musí jít s dětmi na PCR testy.

Minulé pondělí se to týkalo čtyř žáků, u dvou z nich test nemoc potvrdil. PCR testy si škola domlouvala i pro toto kolo testování, nasmlouvaná firma to ale na poslední chvíli, prý kvůli přetíženým laboratořím, odřekla.

Škola má podle ředitelky Ledvinové podepsané souhlasy rodičů, takže se myšlenky na plošné použití PCR testů nevzdává. „Asi počkáme, ale chtěli bychom vědět, jestli to ve škole je, nebo není,“ dodává ředitelka.

Další dvě listopadová pondělí už se z rozhodnutí vlády budou testovat všechny základní a střední školy. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že antigenní testy ze skladů státních hmotných rezerv do škol tento týden rozvezou hasiči.

Spustit audio

Související