Podle hygieniků by v Ústeckém kraji mohli s trasování covid pozitivních pomoci ředitelé škol

12. listopad 2021 13:37

Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem požádá o pomoc s trasováním ředitele škol. V regionu jsou teď v karanténě desítky tříd, zavřené jsou i některé školy. V dopise, kterým hygienici ředitele škol osloví, bude návod jak postupovat, když se ve třídě prokáže u žáka nebo studenta nákaza koronavirem.

Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková potvrdila, že bude příští týden kontaktovat ředitele základních, středních nebo vysokých školy a požádá je o větší spolupráci při trasování. Hygienici pak už půjdou najisto.

„Oni vědí, do které třídy ten žák chodil, s kterými dětmi byl v kontaktu i zda mohou oslovit rodiče těchto dětí a zjistit informaci o jejich očkování či nemocech, prodělaných v posledním půl roce,“ vysvětluje Šimůnková.

Podle ní školy osloví i další hygienické stanice v celé republice. Dopis pro ně teď připravuje ministerstvo zdravotnictví. Školy dostanou i dopis, který mají předat rodičům. Bude v něm ta samá prosba – tedy aby pomohli co nejvíce s trasováním kontaktů, například pomocí samotrasovacího dotazníku na internetu.

Ředitelé škol vycházejí vstříc hygienikům od začátku pandemie, jejich práci ale dělat odmítají

Školy se podle jejich ředitelů zapojují do spolupráce s hygienou už od začátku pandemie. Při testování nahlašovali počet pozitivních žáků a učitelů, ve které třídě jsou a s kým přišli do kontaktu.

Někteří ředitelé s novým požadavkem problém nemají. Většina z těch, které Český rozhlas oslovil, ale říká, že už nemají komu práci navíc uložit. Jedním z nich je například ředitel Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem Vítězslav Štefl.

„Jestliže to bude prosba o spolupráci, kterou samozřejmě chápeme, a kterou půjde alespoň trochu uskutečnit, pak ano. Jestliže bychom ale měli nahrazovat práci krajské hygienické stanice, tak to pak kategoricky ne,“ shrnul Štefl.

Se zapojením škol do trasování nesouhlasil už dřív ministr školství Robert Plaga za ANO. Školy podle něj mají za úkol učit, ne dělat práci hygieniků. Podle krajské hygieničky Šimůnkové jsou teď ale hygienici přetížení a další kapacity na trasování nemají kde vzít.

Spustit audio

Související