Varnsdorf odkoupil víc než 20 bytů na sídlišti Kovářská. Chystá se je přebudovat a nabízet potřebným

2. prosinec 2019 14:56

Víc než 20 bytů už koupilo město Varnsdorf na nechvalně známém sídlišti Kovářská. Ještě před pár lety to bylo ohnisko nepokojů, většina lidí ho nazývala ghettem. To se snaží město změnit.

Město na sídlišti vyhlásilo „bezdoplatkovou zónu“. Bytů se proto postupně zbavili největší vlastníci, kteří je pronajímali sociálně slabým za neúměrně vysoké nájemné. Teď se na sídliště vrací klid, nové byty budou sloužit třeba matkám samoživitelkám nebo jako byty startovací.

„Bude se tu tahat nová elektřina, voda, odpady,“ ukazuje v jednom z odkoupených bytů Dana Fábryová.

V tomto panelovém domě na sídlišti Kovářská chce Varnsdorf vybudovat startovací byty

Město navíc nechalo panelový dům vyčistit desinsekční firmou. „Všude tu byli švábi a štěnice,“ vzpomíná Fábryová na dobu nedávno minulou, kdy se o Kovářské mluvilo jako o sídlišti hrůzy.

„To bylo děsný. Hlavně večery v létě,“ vzpomíná Jana Holatová z domku těsně vedle paneláků. Věří, že sídliště bude zas tak klidné, jak si ho pamatuje.

„Je tam vlastně polovina toho původního obyvatelstva, takže to musí být znát,“ pochvaluje si starosta Stanislav Horáček z hnutí ANO a vysvětluje, pro koho budou opravené byty určené: „Samoživitelky, mladí lidé, kteří se chtějí osamostatnit, nebo handicapovaní, kterým nebude vadit, že tam není výtah.“

Město se chystá začít s rekonstrukcí vybydlených bytů v nejbližší době.

„Firma může již v prosinci nastoupit,“ dodává Secký s odkazem na rozhodnutí zastupitelů předfinancovat celou rekonstrukci za dohromady 9 milionů korun.

Dotační titul na přeměnu dříve vyloučených lokalit vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj, peníze z něj dostane 217 projektů za skoro dvě miliardy korun.

Spustit audio

Související